VV06 Omslag 600
Juli 2021

Het verkeerde eind

Column Dirk Follet

VV08 Dirk Follet

Ik zal het eerlijk bekennen: ik heb veel schoenen. Heel veel schoenen. Meer zelfs dan mijn echtge-note, en dat wil wat zeggen. Dat komt niet omdat ik zoveel meer schoenen koop, maar omdat ik er geen afstand van kan doen en ze braaf naar de schoenmaker breng om ze te herstellen. In Kiev kom je ook niet uit zonder sandalen, hele warme winterstappers en alles daartussen. Zowel de -zomers als de winters zijn hier ouderwets. Met mijn leven verslijten schoenen ook niet heel erg: het meeste werk verzet ik op huispantoffels.

Ik geef dit voorbeeld omdat ik net zoals u een beetje wantrouwig sta tegenover termen als duurzaam en circulair. Ik had ooit een baas die heel erg ‘DuBo’ was. Behalve op goede bedoelingen, had ik hem nooit op veel deskundigheid kunnen betrappen. Misschien is het eigen aan architecten om over te lopen van goede bedoelingen, maar hij heeft bij mij duurzame sporen nagelaten. Sindsdien ben ik namelijk minder goedgelovig. We kennen ook nog veel slogans die nergens toe leidden. Bijvoorbeeld Nul-op-de-meter of ‘betalen naar -gebruik’ voor verlichting toen ledlampen duur waren. Het is achteraf lastig voor te stellen dat iemand erin geloofde.

Maar wat als ik het met mijn domme verstand bij het verkeerde eind heb? Ik kocht mijn eerste elektrische boormachine op batterijen een paar decennia geleden. Twee keer per jaar moest ergens een gat geboord of een schroef worden ingedraaid. Op dat ogenblik waren de batterijen uiteraard leeg. Voor mij was het een frustrerend en waardeloos ding. Ik besloot dat dingen op batterijen mooi -leken als ze uit de winkel kwamen, maar verder niet meer dan een hype waren. Wat een vergissing!

Ik heb intussen geleerd dat het juist goed is dat mensen dingen proberen waar ik niet in geloof, zolang ze het serieus aanpakken en zich door de realiteit laten leiden. Het is goed dat er andere meningen bestaan dan de mijne. Ik heb geleerd dat er een bijzonder plezier schuilt in als iemand me overtuigt dat ik het helemaal verkeerd heb begrepen. Mijn beste vrienden zijn juist degenen die zich niet zomaar door mij laten overtuigen, maar me zonder aarzelen dom noemen. Mijn echtgenote is daar zelfs erg goed in.

Vandaar: zelfs als ik gelijk heb dat circulair denken niet leidt tot een circulaire economie, dan nog is het goed dat we het proberen. Het kan altijd leiden tot nieuwe inzichten die we elders kunnen inzetten. En het is gezond voor mijn ego.

Dirk Follet bedenkt en realiseert gebouwen die de schijn hooghouden dat de wereld eenvoudig is.

Reageren?
Twitter @dirkfollet
vvplus@follet.nl