VV08 Omslag-200
9 november 2018

Wiebes zal blijven zeuren over kostenverlaging klimaatmaatregelen

wiebes

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat zal ‘eindeloos’ blijven zeuren over kostenverlaging voor klimaatakkoordmaatregelen. Dat zegt hij in een interview op de website van de NVDE. ‘Zo laag mogelijke kosten voor de samenleving zijn een absolute voorwaarde voor een succesvol Klimaatakkoord’, aldus Wiebes.

Wiebes geeft in het uitgebreide interview aan dat we in de gebouwde omgeving extra scherp moeten letten op het nemen van de juiste maatregelen. ‘De meeste mensen liggen niet wakker van de vraag hoe de industrie of de elektriciteitsbedrijven hun CO2-doel gaan bereiken. Ze willen weten wat er gebeurt in en om hun huis.’

Pippi Langkous

De NVDE haalt een uitspraak van Wiebes’ idool Pippi Langkous aan (“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”) om te achterhalen hoe haalbaar hij het Klimaatakkoord vindt. Wiebes antwoordt niet wekelijks een Klimaatakkoord af te sluiten, maar geeft aan dat er wel meer ingewikkelde opgaven zijn die we met heel veel partijen moeten oplossen. De eerste ronde van de gesprekken aan de klimaattafels hebben volgens hem een indrukwekkende hoeveelheid technische maatregelen opgeleverd om het ambitieuze CO2-doel (- 49% in 2030) te bereiken.

Gereedschapskist

In de tweede ronde zal het gaan over de vraag: hoe zorgen we ervoor dát het gebeurt? We zullen gaan praten over de gereedschapskist die de overheid tot haar beschikking heeft: normering, beprijzing, subsidies of fiscale prikkels.

Lees het complete interview op de site van de NVDE.