VV02 Omslag 600
Februari 2022

Duurzame ‘­verticale stad’ verrijst in ­zakencentrum Shenzhen

Opvallend

36 01

Begin 2021 won Zaha Hadid Architects de ontwerpwedstrijd om Tower C te mogen realiseren. Het ontwerp betreft een futuristisch, uit twee 400 meter hoge torens bestaand gebouw, dat onderdeel gaat uitmaken van een immens nieuw te bouwen zakencentrum in de Chinese stad Shenzhen.

Shenzhen Bay Super Headquarters Base wordt een wereldwijde technologie hub waar dagelijks tot zo’n 300.000 werknemers zullen samenkomen. Het enorme zakenkwartier omvat zowel residentiële gebouwen als logistieke centra, locaties voor internationale conferenties, maar ook uitgebreide mogelijkheden voor kunst en cultuur. Tevens zullen uitgangsgelegenheden en restaurants niet ontbreken. Het splinternieuwe zakelijk en financieel centrum zal zich richten op de Greater Bay Area van Guangdong, Hong Kong en Macau. Om het project te completeren, omvat het naast bebouwing een omgevingsplan waarin inheemse graslanden en kustwetlands een belangrijke rol spelen.
Het opvallendste gebouw in het geplande zakencentrum zal Tower C van Zaha Hadid Architects worden. Het bestaat uit twee torens van bijna 400 meter hoog die rusten op een soort getrapt podium van terrassen. Tower C zal verrijzen op de kruising van de geplande groene noord-zuid-as van de stad en de oost-west stedelijke corridor van Shenzhen, met 17,5 miljoen inwoners een van ’s werelds snelst groeiende steden.
Het ontwerp integreert volledig in zijn omgeving door onder andere de rechtstreekse aansluiting op het aangrenzende park en de pleinen. Deze lopen op een natuurlijke manier door in de bebouwing en de publiek toegankelijke terrassen. Hiermee hebben mensen niet alleen een open toegang tot Tower C, maar tevens tot het ondergrondse knooppunt van het openbaar vervoer. Het ontwerp van de toren geeft wat dat betreft prioriteit aan de voetgangers en wil het gebruik van vervoermiddelen op fossiele brandstoffen ontmoedigen. Onder meer door een uitgebreide fietsparkeerplaats met oplaadfaciliteiten en directe toegang tot de metro.

36 03

Duurzaamheid

In een eigentijds ontwerp kan aandacht voor duurzaamheid niet ontbreken. Met behulp van 3D-modelleringstools heeft de architect onder meer de efficiëntie van de architecturale massa, de oriëntatie van de verschillende delen en de gevel-tot-vloerverhoudingen geoptimaliseerd. Daarbij zullen de torens worden gebouwd van materialen die zoveel mogelijk zijn gerecycled of een lage hoeveelheid ingesloten koolstof bevatten. Hiermee leveren de materialen een belangrijke bijdrage aan de CO2- en ecologische voetprint.
In het kader van het energievraagstuk is gekozen voor duurzame opwekking van elektrische energie voor de hele omgeving door middel van pv-panelen. Daarnaast ligt een focus op energiebesparende maatregelen. De glazen vliesgevel is bijvoorbeeld dubbel geïsoleerd en voorzien van zonneschermen. Daarbij bevat het een ingenieus ventilatiesysteem dat via kanalen en roosters in de gevel schone buitenlucht aanzuigt en in het gebouw brengt. Hiermee komt de ventilatie op een natuurlijke en hybride manier tot stand. Door de getrapte bouw treedt er bovendien op bepaalde punten automatisch schaduwwerking op die de koelbehoefte in warme tijden verlaagt.
Slimme beheersystemen monitoren voortdurend zowel de interne als externe omstandigheden (zoals weersomstandigheden) in de hele omgeving. Op basis hiervan zullen de uiteenlopende installaties zodanig worden aangestuurd dat er een optimale balans is tussen comfort, gezondheid en energiegebruik. In datzelfde kader zal ook de benodigde apparatuur in de toren over een maximale energie-efficiëntie beschikken. Verder geeft de architect aan dat onder andere de kantoorruimtes in Tower C veel natuurlijk licht zullen ontvangen, waarmee ook de behoefte aan kunstlicht is geminimaliseerd.

36 02

Aquaponics

Bijzonder zijn tot slot de geplande ‘Aquaponics’-tuinen op de verschillende terrasvormige niveaus van de ‘multidimensionale verticale stad’. Aquaponics is een manier om vissen en planten in één systeem te kweken door een natuurlijk evenwicht te creëren. Hierbij produceren de vissen nitraat- en ammoniakrijk voedsel voor de planten. De planten nemen deze voedingsstoffen op, zuiveren hiermee het water en voegen zuurstof toe, wat de vissen weer nodig hebben.
In Tower C hebben de Aquaponics-tuinen – in combinatie met andere beplanting op de terrassen – vooral als doel om de lokale omgevingslucht biologisch te zuiveren. Bovendien maken ze onderdeel uit van een systeem dat water opvangt en zuivert, waarmee ook verspilling van deze natuurlijke hulpbron wordt gereduceerd. Voor de luchtkwaliteit ín het gebouw zullen technische maatregelen worden genomen en materialen worden gebruikt die een minimum aan deeltjes afgeven (laag VOS-gehalte).

Tekst: ing. Marjolein de Wit - Blok
Fotografie: Brick Visual, courtesy of Zaha Hadid Architects

Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief.