VV07 Omslag 200
November 2018

Is uw gebouw eigenwijs of slim?

Column Yuri Pelser

Yuri Pelser

U kent ze vast wel; die verhalen over gebouwen waar dag en nacht de verwarming aan blijft en alle lichten branden voor die ene medewerker. Dit komt heel vaak door gebrek aan software die het gebouw bij wijze van spreken ‘intelligent’ maakt.

We praten inmiddels over gebouwen alsof ze menselijke eigenschappen bezitten. Het is nog niet op het niveau van Disney waarbij we ons volledig kunnen verplaatsen in de dieren die worden gepositioneerd alsof ze mens zijn. Maar hoe lang gaat dat nog duren? Ik zie het al voor mij dat we op een verjaardag zitten te klagen over dat eigenwijze kantoor waarin we werken.
‘Wat ik gister toch had. Loop ik mijn kantoor binnen, heeft die eigenwijze stapel stenen de hele nacht alles staan koelen. Mijn vingers vroren bijna vast aan mijn toetsenbord.’
‘O ja, dat ken ik; heel vervelend je bent meteen veel minder productief zo’n dag. Wat heb je gedaan?’
‘Wat denk je? Ik heb haar natuurlijk meteen gevraagd om het op te lossen en de verwarming aan te zetten. Maar nee hoor, dat mocht niet want haar bronnen waren nog niet in balans en dus kon ze echt de verwarming niet aanzetten. Ze gaf me de tip om een lekkere warme kop koffie uit de automaat te halen om mijn handen aan te warmen. Mijn favoriete latte macchiato stond al klaar.’
Bij alle nieuwe ontwikkelingen maken we een leercurve door. Voor onze gebouwen zal dat niet anders zijn. Kiezen we voor energetische optimalisatie of voor maximaal comfort? We willen het natuurlijk allemaal en ook nog eens zonder dat we er last van hebben. Een mooie uitdaging voor de techneuten toch?
Ik wil hier graag een lans breken voor een integrale aanpak. En dan heb ik het niet over integratie van enkel technische disciplines. Ik geloof dat we sneller tot goede oplossingen komen wanneer we onze teams uitbreiden met branchevreemde partners. Waarom niet samenwerken met gedragspsychologen, data-annalisten, game-ontwikkelaars, softwaregiganten, coaches en andere partners die met een andere blik naar de opgave kijken?
Heef u al een beeld van hoe we dat gaan regelen?

Yuri Pelser werkt onder de naam Tendereffect aan duurzame relaties in de bouw en is eigenaar van Y Productions training & Klankbord coaching.

Reageren?
info@yproductions.nl
Twitter @klankbord