Februari 2025
Behaaglijke huiskamer in Amalia kinderziekenhuis
VV+ opvallend
Onder de naam ‘de Kiezel’ realiseerde EGM architecten een warme, huiselijke plek midden in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Deze ruimte is onderdeel van het Ronald McDonald Huis Nijmegen en wordt ook wel de huiskamer genoemd. De nieuwe ruimte is geheel inpandig waardoor het buitenklimaat nauwelijks invloed heeft. De eisen die aan de bijbehorende installaties worden gesteld zijn hiermee relatief laag. De installaties die bijdragen aan een huiselijke, geborgen sfeer hebben echter een extra taak.
Zoals bekend is een Ronald McDonald Huis bedoeld voor ouders, broers en zussen van kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. In dit geval het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Zieke kinderen en hun ouders kunnen zich hier even terugtrekken en in een comfortabele omgeving van rust en geborgenheid, de ziekenhuisomgeving tijdelijk achter zich laten. De nieuwe huiskamer is onderdeel van het Ronald McDonald Huis en een langgekoesterde wens van het Radboudumc in Nijmegen. De nieuwe kiezelvorm vervangt drie oudere ruimtes die te klein werden en bovendien ver uit elkaar lagen.
Olijke ogen
De Kiezel heeft een futuristisch ogend ontwerp dat aan zwevende kiezelstenen doet denken. De kiezels zijn van buitenaf al te zien wanneer bezoekers richting de hoofdingang lopen en kenmerken zich door ronde, zachte vormen met olijke ogen en een vrolijk interieur; hiermee worden de zintuigen van zowel jong als oud geprikkeld. De entree ligt op de tweede verdieping, pal naast de verpleegafdelingen en geeft toegang tot drie lagen die zijn verbonden door een wenteltrap. Naast de ontvangstruimte en private kolfruimte, zijn er drie gezellige zithoeken, een speelruimte en een keuken. Verder sluiten de vorm en uitstraling aan bij het thema ‘theater der natuur’ van het Amalia kinderziekenhuis.
Binnenklimaat
Omdat het om een inpandige ruimte gaat, maakt de Kiezel voor koeling, verwarming en ventilatie gebruik van de installaties van het kinderziekenhuis zelf. De warmte- en koeltevraag is relatief laag omdat de omgeving buiten de huiskamer al geklimatiseerd is via de centrale gang die de bezoekers gebruiken om op de plaats van bestemming te komen. Omdat de gang echter geen verblijfsruimte is en de huiskamer wél, wordt de temperatuur van de toegevoerde ventilatielucht eventueel naverwarmd met een naverwarmer in het toevoerkanaal.
Deze ventilatielucht is afkomstig van de centrale luchtbehandelingskast die in een schacht is ondergebracht en wordt met een vaste hoeveelheid ingeblazen op basis van een maximale bezetting. In de basis gebeurt dit met een lage temperatuur van rond de 16 - 18 °C waarmee ook de mogelijkheid is gecreëerd om de ruimte te koelen. De koelcapaciteit van dit systeem is ruim voldoende omdat de warmtelast – vaatwasser, koffieautomaat, magnetron en mensen – relatief laag is. De afzuiging van de huiskamer gebeurt centraal met een afzuigventilator die op de hoogste verdieping van de huiskamer is geïnstalleerd. De afgezogen lucht wordt in de centrale hal van het ziekenhuis geblazen die zes verdiepingen hoog is; dit is een dusdanige grote ruimte dat de beperkte hoeveelheid afgevoerde lucht het klimaat in deze centrale hal hoegenaamd niet beïnvloed.
Sfeerverlichting
Om de ruimte de gewenste geborgenheid te geven, heeft de binnenhuisarchitect van Thoben & Minten gekozen voor pendelarmaturen in de vide en boven de tafel. Tevens staan op verschillende plaatsen sfeerlampjes die de bezoekers zelf kunnen bedienen en waarmee ze kunnen kiezen voor een meer donkere of juist lichtere ruimte.
Bij de entree is een paneel beschikbaar waarmee de basisverlichting centraal wordt in- en uitgeschakeld. Deze basisverlichting brandt standaard van ’s morgens 8 uur tot ’s avonds 8 uur en kan dus door de bezoekers zelf gedeeltelijk worden bijgestuurd om de gewenste sfeer te creëren. Wanneer ’s avonds de huiskamer sluit, blijven de basisinstallaties van de centrale as werkzaam, wat betekent dat de huiskamer ook dan wordt geventileerd.
Aan duurzaamheid is aandacht besteed door gebruik te maken van ledlicht en een lichtsensor in de kolfkamer. De verlichting schakelt hierdoor automatisch uit wanneer de ruimte niet in gebruik is.
Tekst: ing. Marjolein de Wit - Blok
Fotografie: Scagliola + Brakkee
Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief