VV03 cover 600

Evenementengebouw als baken aan ­Belgische kust

VV+ Opvallend

38 01

Aan de kust van het Belgische Middelkerke verrijst dit jaar een opvallend evenementengebouw. Hierin zijn onder meer een restaurant, casino en hotel ondergebracht, evenals een multifunctionele eventruimte en een ondergrondse parkeergarage. Uitdagend voor de installatietechniek is vooral de locatie: door het zeeklimaat moeten alle installaties maximaal worden beschermd tegen vocht en zout.

De gemeente Middelkerke gaf de opdracht om aan de kust een nieuw evenementengebouw te ontwerpen en gelijktijdig de zeedijk te versterken. Steven Delva, landschapsarchitect: ‘Het integrale ontwerp is een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Middelkerke. Deze gemeente is ooit ontstaan als vissersdorp nadat er duinen waren gevormd bij het historische schiereiland Testerep. De duinen boden bescherming tegen overstroming en het kanaal tussen eiland en vasteland bood een directe verbinding met de Noordzee. Na een eeuw van grootschalige ontwikkeling en infrastructurele projecten is het oorspronkelijke landschap zo goed als verdwenen onder steen en asfalt. Ons ontwerp wil het duinlandschap terugbrengen in zijn oude glorie.’

38 02

Dat is ook precies de bedoeling van de gemeente. Dat betekent dat met dit project een vernieuwd duinlandschap wordt toegevoegd aan de bestaande kust. In het hart van dit gebied, als baken aan de zee, komt het evenementengebouw.

Bouwteam

Het ontwerp kwam tot stand onder leiding van Debuild en is gemaakt door het architectenbureau ZJA en Delva Landschapsarchitecten. Reinald Top, partner-architect bij ZJA: ‘Het gebouw combineert kustversterking, leefbaarheid en duurzaamheid. Dankzij de parkeergarage onder het duin, het weghalen van de auto’s van het Epernayplein en de uitbreiding van de openbare ruimte naar de zee toe, is plaats gemaakt voor wat je gerust een interessante bestemming kunt noemen; een bezienswaardigheid, het groene, duinachtige plein met vijvers en fonteinen, dat toegang geeft tot het strand.’

38 03

Installatietechniek

VK architects + engineers maakte het plan voor de installatietechniek. Voor verwarming, koeling en frisse lucht is elk deel van het gebouw voorzien van eigen luchtgroepen. Deze zijn gekoppeld aan een centrale technische ruimte waar het belangrijkste deel van de installatietechniek is ondergebracht. De warmte en koude worden gegenereerd door een lucht/water-warmtepomp die zijn energie afgeeft aan de ventilatielucht. Door gebruik te maken van een vierpijpssysteem kan de warmtepomp gelijktijdig verwarmen en koelen en hiermee voorzien in de verschillende behoeften. Waar hij onvoldoende vermogen levert, springt lagetemperatuur vloerverwarming bij. Om energie te besparen, wordt – waar mogelijk – warmte van de systemen teruggewonnen. Dit gebeurt onder meer bij de luchtgroepen door middel van een warmtewiel. Voor het sanitair water van het hotel is een booster warmtepomp gepland.
Tom De Vroe, senior project engineer bij VK architects + engineers: ‘We hebben tevens het volledige E-plan ontworpen en ook hier is gelet op duurzaamheid. Zo is overal gewerkt met energiezuinige ledverlichting en een slim gebouwbeheersysteem. Dit GBS stuurt niet alleen centraal de HVAC-installaties aan, maar ook de verlichting, security installaties – waaronder een camerasysteem – en brandmeldsystemen. Daarbij maken we gebruik van KNX en Dali. Hierdoor zijn de uiteenlopende installatietechnieken goed op elkaar af te stemmen en besparen we energie door bijvoorbeeld aanwezigheidsdetectie toe te passen in de openbare ruimtes en toiletten. Een leuk detail: zelfs in de parkeergarage is overal wifi beschikbaar.’

Uitdaging

Installatietechnisch vormde het project geen extreme uitdaging. De locatie echter wel. Zo direct aan zee worden de installaties immers letterlijk blootgesteld aan weer en wind. Waar nodig zijn onderdelen dan ook goed gecoat om de invloed van zout en water te vermijden. De bouw is gestart in januari 2022; eind dit jaar moet het gebouw gerealiseerd zijn.

International Architecture Award 2022

Het ontwerp van het nieuwe evenementengebouw van Middelkerke heeft een prestigieuze internationale architectuurprijs gewonnen: de International Architecture Award 2022. Deze Award is de oudste en meest prestigieuze mondiale prijs op het gebied van bouwen en worden beschouwd als toonaangevend in de architectuur.

Tekst: ing. Marjolein de Wit - Blok
Fotografie: ZJA Architecten

 

Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief.