VV03 cover 600
December 2021

Groene rotsvallei in zakendistrict Zuidas

Opvallend

36 01

Het prestigieuze project Valley is gerealiseerd midden in het zakendistrict van Amsterdam: de Zuidas. De naam refereert aan de ruimte tussen drie torens die uitgehouwen lijken te zijn uit een rots van honderd meter hoog. In de vallei groeien vele planten en bomen, die niet alleen een architectonisch statement vormen, maar tevens de klimaatbeheersing ondersteunen en een gevoel van welzijn geven.

In opdracht van EDGE Technologies startte bouwcombinatie Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren | G&S Bouw) in de zomer van 2017 met de realisatie van project Valley op de Amsterdamse Zuidas. Winy Maas van architectenbureau MVRDV, die eerder naam maakte in Rotterdam met de Markthal en het nieuwe depot van Boijmans van Beuningen, ontwierp Valley. Het innovatieve en duurzame gebouw combineert wonen, werken en recreëren op een oppervlakte van in totaal zo’n 75.000 m2. Het ontwerp is op vele fronten afwijkend van de omliggende gebouwen. Omdat de architect het gebouw als het ware wilden ‘uithouwen’ uit een ruim 100 meter hoge rots, is de gevel grillig vormgegeven. De drie torens hebben een hoogte van 103, 80 en 70 meter en zijn opgebouwd uit delen die lijken te zijn in- óf uitgeschoven.
Waar het maar mogelijk is, zijn straks inheemse bomen en planten te zien, een ontwerp van landschapsarchitect Piet Oudolf. Het gebouw is verder afgewerkt met natuursteen. Deze natuurlijke uitstraling wordt versterkt door de binnentuin die zich op de onderste bouwlagen bevindt en de torens met elkaar verbindt. Deze vallei is voor iedereen toegankelijk en verbindt de hoogteverschillen door middel van trappen. Een plek om tot rust te komen. Naast het architectonische statement van de bomen en planten, is het tevens nadrukkelijk een voorbeeld van duurzaam- en klimaatadaptief bouwen. Zo dragen de natuurinclusieve elementen bij aan het verkleinen van het hitte-eilandeffect; het verschijnsel dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied.

36 02

Multifunctioneel

Het gebouw is ontworpen voor uiteenlopende doeleinden en voorziet hiermee in de wens van de gemeente om dit deel van Amsterdam door te ontwikkelen tot een gemengd gebied waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren. Hiermee fungeert het tevens als correctie op het overschot aan aandacht voor het internationale, zakelijke karakter waarmee de Zuidas in eerste instantie onlosmakelijk was verbonden. Toegang tot kantoren, cultuur en de woningen wordt onder meer verkregen door twee grote trappen die naar het atrium leiden. Deze draagt de naam ‘de Grot’ en fungeert tevens als vluchtweg naar buiten in geval van brand. De doorlopende publieke ruimte op de eerste verdieping is gematerialiseerd in dezelfde natuursteen als het exterieur van de woningen en in het platte dak zit een groot raam. Dit raam doet op het dak dienst als vijver en draagt bij aan de koeling van het gebouw.
Waar op de onderste verdiepingen kantoren, horeca en cultuur zijn te vinden, starten op de achtste verdieping de woonlagen. Hierin zijn bijna tweehonderd woningen opgenomen variërend in grootte van 55 tot 700 m2. Door het gebruik van veel glas in muren en balkons, hebben bewoners een optimaal uitzicht op de omgeving. Op de 26e en 27e verdieping is weer een horecagelegenheid te vinden; de Sky Bar, met fraai uitzicht over de stad. Onder het gebouw bevindt zich een drielaagse ondergrondse parkeerkelder waarin 475 auto’s en 1.850 fietsen kunnen staan.

36 03

Duurzaam en gezond

Valley combineert nieuwe inzichten op het gebied van duurzaamheid, technologie en gezondheid. Het gebouw scoort bijvoorbeeld een energieprestatiecoëfficiënt van -0,30 wat betekent dat de energieopbrengst van het gebouw gemiddeld over een jaar groter is dan het gebruik. Dit is mede gerealiseerd door het groen en de keuze voor poreuze natuursteen. Het project haalt bovendien een 8 op de GPR Gebouw-schaal. GPR Gebouw is een softwaretool dat duurzaamheid meet in alle fasen van een bouwproject: van ontwerp tot realisatie. Verder is een BREEAM-certificering ‘Excellent’ (vier sterren) behaald voor de kantoren en bijbehorende cultuur/-bijeenkomstfuncties (waaronder horeca). De woningen vallen buiten de certificering.
Om maximaal te presteren op het vlak van duurzaamheid en gezondheid, is onder meer de nieuwste generatie ‘smart technologies’ in de kantoorruimtes toegepast. Voorbeelden zijn IP-based Building Automation systemen en uiteenlopende sensoren die het gebruik monitoren. Dit levert onder andere nauwkeurige bezettingsgegevens op waarmee bijvoorbeeld verlichting, schoonmaak, energie en het onderhoud van installaties nauwkeurig zijn af te stemmen op het daadwerkelijke gebruik. In het gebouw worden tevens de principes van Well certificering toegepast; een Amerikaanse certificering gericht op een gezonde kantooromgeving. Andere duurzaamheidsmaatregelen zijn te vinden in de ­toepassing van triple glas, pv-panelen, mechanische ventilatie met wtw, energie-efficiënte installaties, dimbare led-verlichting en slimme klimaatplafonds.

Valley

Opdrachtgever: OVG Real Estate
Bouwkundig aannemer: Boele & van Eesteren
Bouwkundig aannemer: G&S Bouw
Architect: Winy Maas (MVRDV)
Realisatie: EDGE
Eigenaar: RJB Groep

Tekst: ing. Marjolein de Wit - Blok
Fotografie: Marcel Steinbach

Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief.