VV03 Omslag 600
April 2025

Installatietechniek volgt vijf ambities van Hogeschool Inholland

VV+ Opvallend

38 01

De Sluisbuurt in Amsterdam is een nieuwe wijk aan het IJ die langzaam maar gestaag wordt gevuld met gebouwen. Een van de eerste was het nieuwe gebouw van Hogeschool Inholland, dat met een oppervlak van 30.000 m2 voor ruim 7.000 studenten een dorp op zich is.

De nieuwe campus van Inholland Amsterdam biedt ruimte aan een diversiteit aan opleidingen. Variërend van voedseltechnologie, biologie en verpleegkunde tot business, communicatie en cybersecurity. In totaal gaat het om 38 opleidingen en meer dan 7.000 studenten en 950 docenten en medewerkers die verbonden zijn aan deze vestiging. Ook worden de laboratoria gebruikt door de mbo-studenten en docenten van het ROC van Amsterdam en Flevoland.

Vijf thema’s

Omdat de nieuwe wijk vanaf ‘nul’ wordt opgebouwd, stelt de gemeente Amsterdam hoge eisen aan thema’s als duurzaamheid. De hogeschool zelf definieerde in totaal vijf thema’s waarmee alle partners in het project rekening moesten houden: een duurzame omgeving (BENG), een gezonde omgeving, een omgeving die ruimte biedt aan creativiteit, een flexibele omgeving en een slimme omgeving.

38 02

Het installatieontwerp van adviesbureau Galjema ondersteunde daarbij maximaal de focus op deze thema’s. Homij technische installaties realiseerde de E- en W-installaties. Robert Buijtendijk, directeur van Galjema: ‘Een deel van de thema’s is door architectenbureau cepezed ingevuld, maar een belangrijk deel van het ontwerp was uiteindelijk pas mogelijk nadat de juiste installatietechniek was toegepast. Wij volgden als het ware deze thema’s met de oplossingen die we kozen voor E, W en het transport.’

Opbouw

De opbouw van de hogeschool is zodanig dat de onderwijsafdelingen aan een doorlopende route zijn gesitueerd. Net als in een Italiaans bergdorp meandert een route met houten trappen omhoog door het gebouw. Startend bij het rumoerige atrium in het centrale midden tot aan de bovenste, negende verdieping. Om het atrium heen bevindt zich een buitenschil waarin de opleidingen zijn ondergebracht, maar waar ook knusse zithoeken, werkplekken, koffiehoeken en zelfs een groot terras zijn te vinden. De gangen eindigen met een glazen gevel die een panorama-uitzicht over de stad geeft.

38 03

Duurzaamheid

In het kader van duurzaamheid is het gebouw volledig gasloos en wordt er voor warmte en koeling gebruikgemaakt van een wko-systeem in combinatie met warmtepompen. Ook de verlichting is duurzaam door het gebruik van led en een deel van de elektriciteit wordt opgewekt door pv-panelen. Deze panelen zijn deels op het dak geplaatst, maar ook deels vernuftig geïntegreerd in de gevels die door de zon worden beschenen.
Buijtendijk: ‘Voor een modern gebouw als dit, hebben we uiteraard ook het maximale uit de regeltechniek gehaald. Een uitgebreid gebouwbeheersysteem (GBS) regelt en monitort de installatie, waardoor eventuele afwijkingen snel worden opgemerkt en de installatie altijd kan worden geoptimaliseerd of bijgestuurd. Ook geven de data in een later stadium inzicht in het gebruik van het gebouw en de installaties.’

38 04

Om een maximale bijdrage te leveren aan het duurzame karakter van het gebouw, is voor het GBS gekozen voor een zogeheten Smart Building System. Daarbij worden de installaties op basis van vooraf ingestelde setpoints automatisch aangestuurd. Wanneer ruimtes niet worden gebruikt, zal de ventilatie minimaal zijn en wordt de verlichting uitgeschakeld. Het systeem is bovendien ‘smart’, omdat bevoegde personen het binnenklimaat kunnen aanpassen met behulp van een app op hun smartphone. Hierbij valt te denken aan het bedienen van de verlichting of het aansturen van de zonwering.

Flexibiliteit

De wens om het gebouw flexibel te kunnen gebruiken, is door Galjema vertaald naar een installatieontwerp dat voorziet in een flexibel indeelbaar gebouw per 2,7 gevelmodule. Een herindeling van het gebouw is hierdoor eenvoudig te volgen door uitsluitend enkele aanpassingen op lokaal niveau te doen. Deze zijn hoofdzakelijk softwarematig, terwijl de hoofdstructuur verder intact kan blijven. Het Smart Building System is bovendien naar wens verder uit te breiden, bijvoorbeeld met ‘wayfinding’, ruimtereserveringen, planningsmogelijkheden (belangrijk voor roostermakers), schoonmaak enzovoort. Op deze manier kan het meegroeien met het gebouw en de wensen van haar gebruikers.

38 05

Ook realiseerde het installatiebedrijf verschillende beveiligingsinstallaties, zoals de sprinklerinstallatie, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, noodverlichting en vluchtwegbewijzering, noodstroomvoorziening (labs), toegangscontrole, camerabewaking en inbraakdetectie, bliksembeveiliging.
Buijtendijk besluit: ‘Een prachtig project met een dito resultaat waarin jonge mensen optimaal worden voorbereid op hun toekomst.’

Tekst: ing. Marjolein de Wit – Blok|
Fotografie: Lucas van der Wee

Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief