VV03 cover 600
December 2018

Kleine, lastige priegeltjes

Column Dirk Follet

VV08 Dirk Follet

Het marsbevel van deze maand luidde ‘duurzame transformatie’. Er doemen gelijk beelden op van grijze kantoorkolossen die een nieuw leven krijgen, behangen met windmolens, zonnepanelen en hippe kleuren. Mijn vingers jeuken om dan een stukje te schrijven over de vraag of het meest duurzame niet is om het oude gewoon goed te onderhouden en zo weinig mogelijk te slopen. Het is namelijk een beetje lastig te beweren dat nieuw afval en nieuwe bouwmaterialen toevoegen, echt heel duurzaam is. Als columnist wil ik daar graag een paar open deuren intrappen.

Voor de meesten van u is dat waarschijnlijk weinig relevant. Want op het moment dat er bij u iemand in de winkel staat en ‘duurzame transformatie’ fluistert, dan zouden die vragen al lang moeten zijn beantwoord. Dan zijn er al een paar rapporten geschreven en honoraria betaald, en nu het praten voorbij is, moet het project een beetje vooruitgang boeken. Het zou mooi zijn als u dan een paar eenvoudige gereedschappen op zak hebt die niet te risicovol zijn, kosteneffectief en makkelijk aan een klant uit te leggen.
Wat hebben wij architecten het toch makkelijk! Het grootste deel van mijn werk bestaat uit verbouwingen. Ik kan u vertellen dat de meeste gebouwen uit gewoonte wel blijven staan. Er zijn een paar onderdelen waar je moet opletten: het dak gaat uiteindelijk altijd lekken, strengere normen zijn vervelend en duur, maar meestal komen we daar wel uit. En ik weet dat – als niemand kijkt – er in de praktijk veel meer mogelijk is dan in theorie.
Hoe gaat dat in de techniek? Heel anders. Techniek blijft niet uit gewoonte werken. Leidingen worden vies, liggen op de verkeerde plek, lekken, maken lawaai.

Ik kan een trap door een kamer maken, maar een waterleiding is niet zo geschikt voor aardgas. Net zo min als een ventilatiebuis voor riolering. Of zelfs iets eenvoudigs als de verwarmingsketel ergens anders monteren, valt vaak al erg tegen. En dan hebben we het nog niet over het kleine priegelwerk wat veel denkwerk kost of waar je pas achter komt na de oplevering: klepjes, sensortjes, een luchtstroompje of tocht de verkeerde kant uit. Dingen waarvoor de monteur ondersteboven achteruit in een bezemkast moet hangen. Dingen waarvoor ducttape goed van pas komt.

Een bestaande installatie duurzaam transformeren is nogal wat anders dan een stapel stenen verbouwen. In de realiteit komt het erop neer dat de duurzaamheid niet bij u wordt bedacht. Niet omdat u het niet kan of wil, maar omdat u daarvoor op de verkeerde plek zit. Maar het zou een goede zaak zijn, mochten degenen die wel over duurzame transformatie moeten nadenken, een beetje over uw kennis beschikten. Zodat niet u, maar de opdrachtgever de monteur in de bezemkast betaalt.

Dirk Follet bedenkt en realiseert gebouwen die de schijn hooghouden dat de wereld eenvoudig is.

Reageren?
Twitter @dirkfollet
vvplus@follet.nl