VV03 Omslag 600
Juni 2024

Circulariteit centraal in houten Houtlab

VV+ opvallend

38 01

Een groot aantal bedrijven is betrokken geweest bij het ontwerp en de ontwikkeling van Houtlab, dat als ‘eyecatcher’ naast de A59 bij Nieuwkuijk is gebouwd. ­In het grotendeels houten pand bevinden zich zowel productie- als kantoorruimtes van waaruit gezamenlijk wordt gewerkt aan een duurzame samenleving.

Houtlab is ontworpen door Spee architecten in opdracht van Woody Builders. Maarten Bakker, algemeen directeur Woody Builders: ‘De realisatie van zo’n innovatief gebouw vraagt om lef, maar we geloven in houtbouw. Met Houtlab laten we zien dat we met circulaire materialen en houten elementen een state-of-the-art gebouw kunnen realiseren. Een plek waar het gezond werken is.’ In het nieuwe pand hebben zich partijen gevestigd met interesse in houtbouw en circulariteit, met als gemeenschappelijk doel om duurzaam en innovatief bouwen aan te jagen.
De ambities zijn onder meer bereikt door gebruik te maken van zoveel mogelijk circulaire en recyclebare materialen, zoals circulair staal, beton en dakbedekking. Verder is de hoofddraagconstructie van massief hout en is de gevelbekleding van verduurzaamd hout. Ook voor de overige gebouwonderdelen is waar mogelijk gebruikgemaakt van circulaire en/of biobased materialen, zoals akoestische bekleding van jute, Re-wool of gerecycled vilt. Hout als bouwmateriaal is in alle gevallen hernieuwbaar en draagt bij aan een totale CO2-opslag van 370 ton. Hiermee zit het gebouw ruim boven de norm van ‘Paris-proof’ die op 200 ton ligt.

38 02

Goed doordacht

Ook qua interieurinrichting ligt de focus op hergebruik van materialen en producten. Banken en stoelen zijn afkomstig uit andere gebouwen en de tafelbladen zijn gemaakt van gerecyclede kunststof. De vergadertafel is ‘refurbished’ en behoort tot de zogenaamde ‘design’ klassiekers. Dit houdt in dat ze hun investering waard blijven en bij optimaal gebruik en onderhoud zelfs meer waard kunnen worden.
Gezondheid wordt gestimuleerd door onder meer open trappen die het gebruik stimuleren en oplaadpunten voor elektrische fietsen. ­­Verder is het buitenterrein afgestemd op het beperken van hittestress en zijn halfopen straatstenen toegepast op de parkeerplaatsen, zodat de grond het regenwater beter kan opnemen. Een ondergrondse waterbuffer draagt bij aan infiltratie van regenwater in ­
de grond.

38 03

Installatietechniek

Hoppenbrouwers kreeg van de opdrachtgever ‘vrij spel’ ­
om de installatietechniek maximaal te laten aansluiten bij het circulaire en duurzame karakter. Dus zijn er onder meer hergebruikte kabelgoten toegepast, afkomstig uit zogeheten ‘donorgebouwen’. Dit zijn gebouwen die niet op de klassieke manier worden gesloopt, maar zoveel mogelijk worden gedemonteerd om bruikbare materialen en onderdelen te ‘oogsten’. Door het modulaire karakter van de E-installaties zijn eventuele defecte componenten afzonderlijk uit te ­wisselen.
Het gebouw bestaat uit kantoor-, vergader- en flexruimtes en heeft ook een timmerwerkplaats, waar onder andere houtskeletbouw elementen worden geproduceerd. De werkplaatsen zijn sporadisch verwarmd met behulp van elektrische heaters en worden geventileerd op basis van aanwezigheid. Door te kiezen voor een 3-pijps VRF-systeem is in alle ruimtes te kiezen voor óf verwarming óf koeling. Daarbij zijn maatregelen genomen om overtollige warmte en koude te hergebruiken op andere plaatsen. Bijvoorbeeld door de warmteterugwinning bij de lucht­behandeling.

38 04

Smart

Qua verlichting is gekozen voor een lijnverlichtingssysteem aangestuurd via Dali. Dit biedt mogelijkheden om elke ruimte apart in te regelen. De hoeveelheid benodigd kunstlicht wordt overigens zoveel mogelijk beperkt door de grote raampartijen die veel daglicht binnenlaten. Verder liggen op het dak zonnepanelen en wordt uitsluitend gebruik gemaakt van ledverlichting. Aanwezigheidsdetectoren schakelen automatisch de verlichting op basis van aanwezigheid.Het Dali-systeem detecteert ook wanneer armaturen aan vervanging toe zijn. Dit bevordert een efficiënter en effectiever gebruik van verlichting, wat resulteert in energiebesparing, lager grondstoffenverbruik, verlengde levensduur van lampen en minder lichtvervuiling.
Verder zijn een draadloze inbraakbeveiliging, brandmeldinstallaties en toegangscontrole gerealiseerd. Vooral het draadloze karakter hierbij was een experiment dat uiteindelijk als ‘geslaagd’ kon worden bestempeld. Een overkoepelend ‘smart-systeem’ monitort de verschillende installaties op onder meer hun prestaties. Op basis van deze data kunnen installaties worden geoptimaliseerd voor verdere energiebesparing. Het smart-systeem biedt in feite een toekomstbestendige infrastructuur. Optimalisatie of uitbreiding zijn eenvoudig door te voeren. Ook kunnen hiermee innovaties worden getest die het gebouw nog duurzamer maken.

Tekst: ing. Marjolein de Wit - Blok
Fotografie: Hoppenbrouwers, Woody Builders

Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief.