VV03 Omslag 600
Oktober 2024

Creëren juiste lichtomstandigheden kantoren blijft uitdaging

Impact circadiane verlichting

14 01

Circadiane verlichting is al ruim twintig jaar bekend en even lang worden er experimenten mee gedaan om te onderzoeken in hoeverre dit concept kan bijdragen aan het comfort en de productiviteit. Vorig jaar presenteerde ir. Arjen Raue de resultaten van een dergelijk onderzoek op de CIE Conference in Slovenië. De belangrijkste conclusie luidt dat vooral verschillen in individuele perceptie van de gebruikers een grote rol spelen.

Circadiane verlichting is een vorm van dynamische verlichting die de cyclus van het daglicht in termen van kleurtemperatuur en lichtintensiteit nabootst. Deze cyclus loopt ongeveer parallel aan het bioritme van de mens, wat ook terugkomt in het woord circadiane. Dit is afkomstig van het Latijnse ‘circa’ wat ‘rondom’ betekent. In rondes van 24 uur regelt ons lichaam fysiologische aspecten zoals de lichaamstemperatuur, activiteit, slaap, stofwisseling, hartslag, bloeddruk en hormoonafscheiding.
Het bioritme wordt voor een belangrijk deel gestuurd door het daglicht. De zogenaamde kleurtemperatuur varieert gedurende de dag en heeft invloed op de genoemde fysiologische aspecten. Zo bevat het ochtendlicht iets meer rood, wat nodig is om wakker te worden. Gedurende de dag wordt het daglicht steeds witter waarin vooral de blauwe component mensen actief maakt, omdat deze component de aanmaak van het hormoon serotonine stimuleert. Een hormoon dat ook een rol speelt in het humeur. Richting de avond zwakt het aandeel blauw licht weer af en neemt het rode licht de overhand. Hiermee wordt de remming van de aanmaak van melatonine wordt verminderd: het hormoon waardoor we tot rust komen en uiteindelijk kunnen slapen. Verstoring van het bioritme door extreme of langdurige afwijkingen van het normale circadiane ritme kan leiden tot problemen op de fysiologisch processen; variërend van slapeloosheid tot hoofdpijn en depressie.

Vertaling naar de praktijk

De belangrijke rol die verlichting speelt in het menselijk welzijn en zijn prestaties is al langer bekend. Er wordt dan ook al ruim twee decennia lang geëxperimenteerd met kleurtemperaturen om onder meer de productiviteit en veiligheid (alertheid) van mensen in een productieomgeving te vergroten. Ook het verbeteren van het comfort en de gezondheid van mensen die door omstandigheden niet of onvoldoende in het natuurlijke daglicht komen – bijvoorbeeld door ziekte of nachtdiensten – heeft de aandacht. Circadiane verlichting gaat hierin verder, omdat niet gekozen wordt voor bijvoorbeeld de meest productieve kleurtemperatuur gedurende een lange tijd, maar juist voor nabootsing van het natuurlijke verloop van het daglicht om zo op een natuurlijke manier rust in te brengen. De mogelijkheden om deze kleurtemperaturen en het gewenste verloop hierin met kunstlicht te realiseren, zijn ruimschoots binnen handbereik gekomen met de komst van led en bijbehorende aansturingen.
Vooralsnog zijn er echter nog geen algemene richtlijnen rondom circadiane verlichting opgesteld waarmee een gebouweigenaar aan de slag kan. Dat weerhield het Rijksvastgoedbedrijf er echter niet van om in samenwerking met ir. Arjen Raue en dr.ir. Marije te Kulve, beiden van bba binnenmilieu, een praktijkonderzoek op te zetten waarin de effecten van circadiane verlichting in een kantooromgeving zijn onderzocht.

14 02Circadiane verlichting kan in kantoren bijdragen aan betere prestaties en een hoger comfort. Zeker in kantoren waar weinig daglicht binnenkomt.

Onderzoek Rijksvastgoed

Het Rijksvastgoedbedrijf beheert de gebouwen en gronden van de Rijksoverheid en Defensie en is verantwoordelijk voor het beheer en de instandhouding ervan. Omdat het als rijksoverheid een voorbeeldfunctie heeft, wordt er voortdurend gewerkt aan het creëren van een optimale werkomgeving voor haar ambtenaren, maar tevens aan duurzaamheidsaspecten zoals energiegebruik.
In dit kader is van 2018 tot en met februari 2020 een pilotstudie gedaan met biodynamische verlichting om de voor- en nadelen te achterhalen met betrekking tot welzijn, comfort en energiegebruik. De pilotstudie zou als basis kunnen dienen om het verlichtingsconcept mogelijk daarna op te schalen en toe te passen binnen het volledige bestand aan Nederlandse overheidsgebouwen. Arjen Raue: ‘Deze pilot was onderdeel van een programma waarin ook andere innovatieve technologieën zijn getest. Hieronder de toepassing van PCMs (phase change materials) in het kader van passieve temperatuurregeling en de mogelijkheid om individueel verwarming, koeling, ventilatie en verlichting op de eigen werkplek te regelen.’
Marije te Kulve vult aan: ‘In de context van deze studie is biodynamische verlichting gedefinieerd als omgevingsverlichting op de werkplek die overdag kan worden gevarieerd in intensiteit en kleurtemperatuur. Door de dagelijkse cyclus van natuurlijk daglicht na te bootsen verwachtten we de alertheid van medewerkers op het werk te stimuleren en de slaapkwaliteit te verbeteren. Dit zou moeten resulteren in een hoger niveau van welzijn en productiviteit zonder een onacceptabele stijging van het energiegebruik.’

Verschillen tussen individuen spelen belangrijke rol

Opzet onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in een kantoor van Rijkswaterstaat waar op de zesde verdieping instelbare, witte ledverlichting met Dali-gestuurd klokprogramma werd geïnstalleerd. Het onderzoek is bewust uitgevoerd in de winter, omdat de daglichtblootstelling dan beperkt is en de rol van kunstlicht maximaal. De deelnemers aan het onderzoek waren medewerkers van Rijkswaterstaat die hier hun gebruikelijke werkzaamheden uitvoerden; voornamelijk computerwerk en vergaderingen.
In het onderzoek zijn twee dynamische verlichtingsscenario’s uitgevoerd. Beide interventies duurden vijf weken en waren gescheiden door een rustperiode van twee weken. Voorafgaand aan de twee interventies is een nulmeting gedaan met standaardverlichting waarvan de intensiteit 350 lux was en de kleurtemperatuur 4.000 K. Deze verlichting was vergelijkbaar met de lichtomstandigheden op de andere verdiepingen van het gebouw.
Bij de eerste interventie werd alleen de lichtintensiteit gedurende de dag gevarieerd. Startend met 350 lux horizontaal in de ochtend oplopend naar een piek rond de middag van 1.200 lux. In de loop van de middag keerde de intensiteit terug naar 350 lux. Gedurende de interventie is de piek van 1.200 lux teruggebracht naar 800 lux, omdat het hoge lichtniveau leidde tot klachten. Tijdens de tweede interventie is dezelfde dimcyclus gehanteerd, maar nu aangevuld met een variatie in kleurtemperatuur. In de ochtend werd een warm licht van 3.300 K uitgestraald en liep de kleurtemperatuur richting de middag op naar 5.000 K – de normale ‘daglicht’ kleurtemperatuur. Gedurende de middag werd de kleurtemperatuur teruggebracht tot 2.800 K in de late namiddag.
Tijdens deze experimenten is met vragenlijsten onderzocht hoe medewerkers de verlichting ervoeren en zijn de antwoorden vergeleken met de bevindingen tijdens de nulmeting in de weken voorafgaand aan de experimenten. Het binnenmilieu is beoordeeld op temperatuur, licht, geluid, luchtkwaliteit en de mogelijkheid tot zelfcontrole. In een tweede vragenlijst konden de deelnemers zelf beoordelen hoe zij keken naar hun eigen productiviteit en alertheid. Tevens zijn systematisch hun slaapkwaliteit en concentratievermogen in kaart gebracht.

14 03Het effect van circadiane verlichting is het grootst bij mensen die door omstandigheden niet buiten komen, zoals in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen.

Resultaten

De uiteindelijke resultaten laten geen eenduidige richting zien met betrekking tot ‘de beste oplossing’. Hiervoor is een veelheid aan redenen aan te wijzen. Zo was het een uitdaging om de verlichtingscyclus die in eerste instantie als ‘hinderlijk’ werd ervaren zodanig te veranderen dat hij stimulerend werd. Te Kulve: ‘Daarnaast is de hoeveelheid data die tijdens het onderzoek is verzameld relatief klein. Ten eerste omdat er weinig mensen werken op een verdieping, maar ook omdat de respons op de vragenlijsten relatief laag was; respectievelijk 25 en 16 mensen. Dit maakt het eigenlijk onmogelijk om een betrouwbare uitspraak te doen die te vertalen is naar alle Rijksvastgoed gebouwen.’
Belangrijk bleken ook de verschillen tussen individuen. De antwoorden op de vragenlijsten laten zeer uiteenlopende antwoorden zien: waar de een geen enkel probleem ervaart met een bepaalde lichtinstelling, vindt een ander het juist heel prettig óf juist heel oncomfortabel. Tot slot was te concluderen dat het belangrijk is om gebruikers zelf de mogelijkheid te geven om de instellingen af te stemmen op hun individuele behoeften. Raue: ‘Niet bij ieder mens is het dag- nachtritme immers gelijk en het onderzoek toonde ook aan dat het gebrek aan persoonlijke controle een irritatiepunt kon zijn. Andersom zou kunnen gelden dat de aanwezigheid van mogelijkheden om zelf te controleren kan bijdragen aan acceptatie van dynamische verlichting.’
Hoewel uit het onderzoek geen ‘standaard’ naar voren is gekomen die breed toepasbaar is, zijn er wel enkele belangrijke lessen geleerd voor verdere pilotstudies en uiteindelijk een succesvolle implementatie van biodynamische verlichting. De conclusies van het rapport geven aan: ‘Vooral niet-verwachte factoren zoals merkbare (grote) dimstappen, afkeer van de werknemers en afnemende interesse moeten in overweging worden genomen bij verder onderzoek en toepassing.

‘Loont alle moeite om onderzoek door te zetten’

In de praktijk

Toch wordt circadiane verlichting in de praktijk al toegepast. Onder andere lichtexpert Ronald Gronsveld, eigenaar van Rofianda, richt zich op de positieve effecten van circadiane verlichting in specifieke omgevingen. ‘Over circadiane verlichting in het algemeen kun je zeker zeggen dat het invloed heeft op het comfort en de productiviteit van mensen. Wat dat betreft loont het alle moeite om onderzoek op dit vlak voort te zetten. Zoals het onderzoek van bba ook laat zien, is het wel lastig om een algemeen advies te geven; circadiane verlichting kun je beter betrekken op een specifieke doelgroep in een specifieke ruimte.’
Verder legt Gronsveld de nadruk op het gebruik van zogenaamde zonspectrale lampen. ‘Dit zijn lichtbronnen die het volledige zonnespectrum uitstralen; dit in tegenstelling tot een conventionele led waar het aandeel blauw relatief hoog is, terwijl een deel van het groene spectrum sterk is ondervertegenwoordigd. Dit heeft te maken met de manier waarop een led zijn kleuren genereert en de technieken die hiervoor nodig zijn. Tot voor kort was het nog niet mogelijk om ledverlichting te maken waar het groen op niveau was, maar inmiddels zijn deze lampen wel verkrijgbaar en kunnen we ermee aan de slag.’
Gronsveld doet met deze zonspectrale lampen en biodynamische verlichting – in samenwerking met gebruikers en andere partijen – onder meer onderzoek naar de invloed van deze verlichting op dementerende ouderen, opgenomen verslaafden en patiënten in ziekenhuizen, die vaak grote delen van de dag binnen zitten. ‘Door heel specifiek naar de omgeving en doelgroep te kijken, zijn inmiddels successen geboekt op vooral het comfortvlak. En dat is belangrijk. Demente ouderen die door een natuurlijke lichtcyclus overdag actiever zijn, hebben ’s avonds minder slaapmedicatie nodig en slapen ook beter waardoor ze rustiger zijn en minder nerveus. Als een verslaafde geen energie hoeft te stoppen in het verwerken van prikkels die ontstaan door onnatuurlijke verlichting, kan hij deze energie stoppen in zijn genezing. Dat geldt ook voor patiënten in een ziekenhuis. Voorspellingen worden gedaan dat de verblijftijd op een IC kan worden verkort door de combinatie van circadiane en zonspectrale verlichting. Tot slot heeft de praktijk uitgewezen dat in de zorgomgeving ook de medewerkers profiteren van deze verlichting in dit ritme. Zij voelen zich vooral energieker – minder moe – wat ook weer zijn weerslag heeft op de cliënten.’

De onderzoekers

ir. Arjen Raue werkt bij bba binnenmilieu en is European Lighting Expert en Indoor Climate Specialist. Vanuit het adviesbureau is hij vooral werkzaam bij hogescholen en universiteiten of gebouwen die kritisch zijn met visueel comfort, zoals controlekamers. Verder geeft hij regelmatig les aan de opleidingen Arbeidshygiëne, Bouwfysica, Lichtontwerp en Hogere Verlichtingstechniek. Raue was tevens co-auteur van de richtlijn voor thermisch comfort, ISSO 74. Hij is hoofdredacteur van de SDU HSE Guidance Binnenmilieu en voorzitter van de ELE-examencommissie voor verlichtings-experts.


dr. ir. Marije te Kulve is gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op de beleving en alertheid van gebruikers in een gebouw. Bij bba binnenmilieu richt zij zich op aanverwante vraagstukken en houdt zich bezig met de ontwikkeling van tools, maar ook onderzoeksmethodieken, zoals vragenlijsten. Zo was ze betrokken bij het ontwikkelen van de Healthy Building Index tool en verschillende Programma’s van Eisen.

Tekst: ing. Marjolein de Wit - Blok
Fotografie: iStock

Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief