VV05 Omslag 600
Oktober 2020

Donkere dagen

Column Yuri Pelser

Yuri Pelser

De donkere dagen komen er aan. Volgens het weerbericht hebben we nog wat zon tegoed. Daar word ik blij van, want dan kan ik het schaduwdoek dat veel te laat is geleverd alsnog testen.

Deze zomer waren we in België op vakantie. Eerst een weekje met mondkapjes op aan de kust en daarna naar de Ardennen. Wat was het daar warm zeg! We konden zelfs niet kajakken omdat het water in de rivier te laag stond. Ik brak mijn teen en mijn zoon zat onder de schaafwonden omdat hij met zijn skateboard over de kop geslagen was. Kortom, we waren er klaar mee. We besloten onze plannen aan te passen en gingen een paar dagen eerder naar huis.

Thuis was het natuurlijk ook warm, maar daar hadden we in elk geval het comfort dat we wensten en stond er in de ringvaart nog genoeg water om te kunnen zwemmen. Soms gaan de dingen anders dan je wilt. Of dat nu plotseling gebeurt, of dat je het al lang aan hebt zien komen, dat maakt niet zo veel uit. De taal die we dan gebruiken heeft vaak met licht te maken. ‘Na regen komt zonneschijn’, ‘er is altijd licht aan het einde van de tunnel’ en ‘altijd nog een lichtpuntje zien’, zijn maar enkele voorbeelden.

In ons vak verandert er ook continu van alles. Sommige dingen zomaar ineens, en andere dingen zie je al jaren aankomen. Net als veel van onze klanten heb ik in plaats van weerstand te ontwikkelen, geleerd mee te bewegen met de verandering. Ook onze klanten zijn immers op zoek naar hoe ze op een positieve manier bij kunnen dragen aan de verandering in ons energielandschap. Zij staan nu al vol in het licht en zijn het baken voor de mensen die langer de tijd nodig hebben.

Deze laatste groep staat nog in de schaduw en kan niet geloven dat we alle woningen in Nederland gasloos of energieneutraal gaan maken. De zwerm klanten die als lichtend voorbeeld dient, groeit gelukkig elke dag. Het omslag punt komt steeds sneller op ons af. Het is aan ons om er voor te zorgen dat we op dat moment klaar staan en iedereen snel – en zonder gedoe of frustratie – te helpen hun woning gasloos te maken en te verduurzamen.

Yuri Pelser werkt onder de naam Tendereffect aan duurzame relaties in de bouw en is eigenaar van Y Productions training & Klankbord coaching. Met Woon Duurzaam werkt hij aan de verduurzaming van Nederlandse huishoudens.

Reageren?
www.WoonDuurzaam.nl
info@yproductions.nl
Twitter @klankbord