VV02 Omslag 600
mei 2018

Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent

Yuri Pelser

Ik moet iets bekennen.

Ik ben die ene Nederlander die ‘De luizenmoeder’ niet heeft gevolgd. Niet omdat het te grof was of niet leuk genoeg, maar omdat ik het te pijnlijk echt vind.

Dat ongemak ontstaat wel vaker als ik dingen zie gebeuren waarvan ik vind dat het echt anders kan. Ik vraag mij met regelmaat af wat ik kan doen om er iets aan te veranderen. Denk nu niet dat ik een onverbeterlijke wereldverbeteraar ben. Er zullen nu vast een paar lezers zijn die met een glimlach denken ‘echt wel dat jij dat doet’. Weet dan dat ook ik leer keuzes te maken in wat ik oppak en wat ik laat gaan. Het gaat mij er om dat mijn gedrag effect heeft en dat ik impact kan maken. Wat is de bedoeling en waarom wil ik dit nu echt doen, zijn de vragen die mij helpen. Dat ben ik – als zo veel andere mensen – met vallen en opstaan aan het leren.

Zo is het leven. Je leert tijdens de eerste helft allerlei gedrag aan dat je tijdens de tweede helft weer probeert af te leren. Ik durf daarmee de stelling aan te gaan dat we als mens pas echt effectief worden wanneer we onze persoonlijke ontwikkeling serieus aandacht durven te geven.

Vraag je nu af wat je deed voor je deze column ging lezen en wat daarvan de echte onderliggende bedoeling is? Maak je er niet makkelijk vanaf met een flauw antwoord als ‘omdat het moet’ of ‘omdat ik geld moet verdienen’.

Leg je benen op je bureau of tafel en staar naar buiten. Stel jezelf nu – het liefst hardop – de vraag: wat is de bedoeling van het werk dat ik nu doe? Let goed op want de eerste gedachte die in je opkomt is het antwoord. Ik ben wel benieuwd naar het aantal mensen waarbij de eerste gedachte vergelijkbaar is met ‘ik heb geen idee’.

Als dat je antwoord is, stel jezelf dan de volgende vraag: hoe ga ik impact maken?

Durf jij te doen wat er in je opkomt?

Yuri Pelser werkt onder de naam Tendereffect aan duurzame relaties in de bouw en is eigenaar van Y Productions training & Klankbord coaching.

Reageren? info@yproductions.nl of @klankbord