VV06 Omslag 600
Juli 2020

Wie is hier het slimmerikje?

Column Yuri Pelser

Yuri Pelser

Het zal vast een van de kinderen van onze buren zijn. Al maanden gonst het tijdens elke langeafstandsverjaardag en 1,5-meterbarbecue door de buurt. Bij een van onze buren heet het wifi-netwerk sinds kort ‘Slimmerikje’ en iedereen wil weten wie dat dan is. Misschien komt slimmerikje dit jaar nog uit de wifi-kast, misschien ook niet. Immers, 2020 is het jaar van de dingen die niet door gingen.

Wifi is meer dan ooit het gespreksonderwerp. Wie geen goede wifi heeft, doet niet meer mee. Het gebrek aan fysiek contact compenseren we vooral door met videoconferencing van de ene afspraak naar de andere te hoppen. Laatst was een afspraak over subsidies nog niet afgerond terwijl ik wel al de volgende sessie openden om de deelnemers aan het volgende overleg toegang te verlenen. Wie ik er ook over spreek, steevast hoor ik dat thuiswerken en videoconferencing veel intensiever wordt ervaren dan het werken in de tijd van het ‘oude normaal’.

Het grote aantal online vergaderingen is niet de enige slimme verandering die ik in mijn werk zie. Mensen die ons benaderen omdat ze graag gasloos willen wonen vinden het niet allemaal oké dat we bij ze langskomen voor een woningopname. Toen we dit voor het eerst meemaakten, stelden we elkaar tijdens onze dagelijkse online stand-upsessie de vraag hoe we dan alle informatie voor ons energieplan op maat moesten verzamelen. Hoe zouden we kunnen beoordelen of de investering in bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen rendabel kan worden gemaakt?

Inventiviteit wordt door een goede crisis altijd enorm gestimuleerd. Tegenwoordig maken we, als de klant dat wil, een virtuele ronde door de woning waarbij we een gedetailleerde vragenlijst invullen. De klant leid ons tijdens het videogesprek rond en wij vragen zo nu en dan om een foto te maken, iets op te meten of bijvoorbeeld wat dichterbij te filmen. We leven in een tijd dat alles lijkt te veranderen, soms verzucht er wel eens iemand dat we leven in een verandering van tijdperken.

Hoe het ook is of hoe u het ook ervaart, ik hoop oprecht dat we veel van de slimme oplossingen die we door deze crisis bedenken behouden als het verlossende vaccin ons van de lockdown bevrijdt.

Yuri Pelser werkt onder de naam Tendereffect aan duurzame relaties in de bouw en is eigenaar van Y Productions training & Klankbord coaching. Met Woon Duurzaam werkt hij aan de verduurzaming van Nederlandse huishoudens.

Reageren?
www.WoonDuurzaam.nl
info@yproductions.nl
Twitter @klankbord