VV03 Omslag 600
Oktober 2024

Verborgen installatietechniek in melkwitte hal Tetra Pak

VV+ Opvallend

30 01

Dagelijks gaan de verpakkingen van Tetra Pak door miljoenen handen. De ontwikkeling hiervan vindt plaats in een splinternieuw onderzoekscentrum in Modena (Italië). Deze zogenaamde ‘ontwikkelingshub’ kenmerkt zich door een flexibele opbouw, waardoor de grote centrale hal voor verschillende doeleinden is te gebruiken. Installaties zijn ondergronds in een aparte ruimte ondergebracht, wat het onderhoud vereenvoudigt en de gebruikersruimtes schoon en ruim houdt.

Het bijzondere gebouw is ontworpen door ZPZ-partners en oogt vanaf de buitenzijde als een plastic zuivelverpakking. De gladde, deels golvende gevel is uitgevoerd in melkwit en de gebouwranden hebben een sterke afronding. Wie dichterbij komt ziet dat de gevels zijn opgebouwd uit prefab betonpanelen die zijn gerangschikt in een regelmatig patroon. De driehoekige vormen die in de betonnen panelen zijn gedrukt, worden geleidelijk kleiner in de richting van de top. Aan drie zijden is het gebouw nagenoeg gesloten; de noordkant is uitgevoerd met een glazen wand die inkijk geeft in de productielocaties en de twee verdiepingen waarin kantoren en ontwerpruimtes zijn gevestigd.

30 02

Hybride gebruik

Niet alleen de buitenzijde is architectonisch verantwoord, ook de grote hal kenmerkt zich door visueel opvallende aspecten. Zo is deze voorzien van een witte vloer en een gelamineerd plafond en volledig vrij van structurele elementen. Een uitzondering hierop zijn twee grote traliewerkelementen die dienen als binnentuinen. Medewerkers kunnen via deze tuinen de hal betreden en hier vindt ook buitenlicht zijn weg naar de hal en de kantoren.
Binnen deze centrale hal zijn vier productielijnen opgezet met een capaciteit voor maximaal 36 verpakkingsmachines inclusief randapparatuur. Maar er is meer mogelijk. De nieuwe faciliteit is namelijk ontworpen met het oog op transformatie. De hybride werkruimte is geschikt voor productielijnen, maar kan ook dienen als locatie voor evenementen of trainingen.
Ook het deel van het gebouw waarin de kantoren zich bevinden is volledig flexibel door de mogelijkheid om wanden te plaatsen naar eigen wens in een 480 cm raster. Het klimaat – zowel ventilatie gebaseerd op het CO2-gehalte als de temperatuur – is per rasterelement te regelen. Deze flexibiliteit is belangrijk omdat de organisatie ervanuit gaat dat 15 tot 20 procent van de werknemers vanuit huis zal werken. Het fysieke kantoor is het knooppunt voor creatieve interactie.

30 04

Verborgen techniek

Technisch gezien lag met deze hybride aanpak van zowel de hal als de kantoren een uitdaging in het ontwerpen van een complex systeem van nutsvoorzieningen en klimaatsystemen. Het gaat daarbij om persluchtkanalen, leidingen voor water en andere vloeistoffen voor de productie, elektriciteit en data-infrastructuur. De mechanische en elektrische systemen zijn uiteindelijk dubbel uitgevoerd om de productiezekerheid te vergroten. Hiervan is het grootste deel ondergebracht in een ondergrondse technische ruimte die alleen wordt betreden wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld voor onderhoudswerkzaamheden. Voor de rest van de tijd blijven de installaties verborgen. Ook de transportbanden voor recycling bevinden zich ondergronds in twee tunnels van 7 m breed die over de gehele lengte van het gebouw lopen.
De installaties zijn hiermee aan het zicht onttrokken en het personeel en de omgeving hebben zo het minste last van het geluid dat de installaties produceren. Ook de stralingspanelen voor lagetemperatuurverwarming zijn onzichtbaar. De uitdaging hierbij lag onder meer in het gewicht van 500 kg/m2 van de betonnen vloer dat het moest kunnen dragen.

30 05

Duurzaamheid

Zoals elk modern pand heeft ook Tetra Pak een duidelijke focus gelegd op duurzaamheid. Zo is het volledige dak bedekt met pv-panelen en wordt er voor de productie van warmte en koude gebruikgemaakt van warmtepompen. De verschillende maatregelen hebben het gebouw uiteindelijk het LEED goud-certificaat opgeleverd. LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design en wordt wereldwijd gebruikt om de duurzaamheid van gebouwen vast te stellen.

Tekst: ing. Marjolein de Wit - Blok
Fotografie: Marco Cappelletti

Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief