VV03 cover 600
Januari 2020

Wat weet u eigenlijk over nZEB?

Column Yuri Pelser

Yuri Pelser

Laat ik voor wie dit onderwerp de laatste jaren compleet heeft genegeerd daar een klein beetje licht op schijnen. nZEB staat voor ‘nearly Zero Energy Building’. Letterlijk vertaald betekent het een ‘bijna-Nul Energie Gebouw’. In Nederland hebben we hier de term beng voor bedacht, wat staat voor ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’. Elke keer als ik die afkorting voluit lees bekruipt mij een gevoel van verbazing. Waarom zou je in hemelsnaam een gebouw bijna energie neutraal willen maken. Het rationele antwoord ken ik natuurlijk ook wel, maar voor mij klopt er gevoelsmatig toch iets niet aan het streven naar ‘bijna’ energieneutraliteit.

Nieuwe wetten en regels geven gespreksstof. Aan sommige mensen gaat het onderwerp volledig voorbij en anderen hebben er een dagtaak aan. Op de dag dat ik deze column schrijf is in het nieuws dat de berekeningssoftware voor beng niet op tijd klaar zal zijn. Voor wie Twitter als nieuwsbron gebruikt is het meteen duidelijk welke influencers het onderwerp rationeel benaderen en welke er volledig vanuit hun gevoel in duiken.

Voor de bestaande bouw is de discussie nog niet zo zichtbaar. Voor woningen is het huidige energielabel relatief eenvoudig vast te stellen en wordt het pas onderwerp van gesprek bij de onderhandelingen over de prijs bij verkoop van de woning. Energielabels zijn 10 jaar geldig. Er is geen verplichting om bestaande energielabels om te zetten als de methode verandert. Dat hoeft pas als het label is verlopen. Anders dan bij de nieuwbouw zorgt dit voor een gelijkmatiger verdeelde overgang van het ene systeem naar het andere.

Dit zal dan ook wel de reden zijn dat ik tijdens de individuele klantgesprekken over het EOM, wat staat voor ‘Energieplan Op Maat’, maar zelden het gesprek over de wetten en regels hoef te voeren. Natuurlijk zijn de door de wetgever aangewezen subsidiemaatregelen en de wispelturigheid van de politiek wél een standaard onderwerp. Onze klanten laten zich vooral motiveren door het gevoel iets positiefs te willen bijdragen. Ze willen graag doen wat de bedoeling is – gasloos of energieneutraal wonen – en laten zich niet te veel afleiden door de papieren werkelijkheid. Daar wordt ik wel blij van. Het past helemaal bij het gevoel dat het streven naar een ‘Bijna Energie Neutraal Gebouw’ eigenlijk een beetje gek is.

Wat houdt u eigenlijk bezig?

Yuri Pelser werkt onder de naam Tendereffect aan duurzame relaties in de bouw en is eigenaar van Y Productions training & Klankbord coaching. Met Woon Duurzaam werkt hij aan de verduurzaming van Nederlandse huishoudens.

Reageren?
www.WoonDuurzaam.nl
info@yproductions.nl
Twitter @klankbord