Februari 2024
Ritselen met de zon
Column Dirk Follet
‘We moeten nu meteen zonnepanelen leggen’, zei mijn echtgenote. Zakelijk is het me niet zo vaak overkomen dat er tijdsdruk zit op het prijskaartje van een project, maar privé zijn we allemaal vertrouwd met de colporteurs en mooipraters die verzekeren dat de tijd nu dringt om de voordeligste aanbieding te krijgen. Die verkopers verschijnen steevast als de wereld verandert en we niet zeker weten wat waar is en wat niet. We veranderen langzaam van een wereld vol condensketeltjes naar een wereld van, hoe zeg ik dat, een wereld van soort van groene eco-dinges. U ziet me twijfelen: ik weet ook niet zeker hoe die blije nieuwe wereld eruit zal zien. De verkopers weten het wel, ze zijn bovendien niet dom en belagen daarom vooral mijn echtgenote.
De tijdsdruk wordt eveneens veroorzaakt door veranderende regelgeving. En die regelgeving is vaak het werk van een vergelijkbare groep praters, die niet bij de burger, maar bij de overheid zijn gaan slijmen voor een paar kortetermijn-voordeeltjes. Ze vertegenwoordigen meestal goed gevestigde belangen en kennen hun weg in de achterkamertjes. ‘Het kan toch niet zijn dat grote energieproducenten hun waar aan de marktprijs moeten verkopen, terwijl de consument met zijn goedkope zonnepaneeltjes uit China de meter kan laten terugdraaien aan de consumentenprijs,’ zeggen ze dan tegen onze politici. De overheid, die eerst haar best deed om de burger zonnepanelen aan te praten, besluit dan om dat wat in te dammen en een beetje te reguleren; tot grote blijdschap van de lobbyisten.
We kennen het fenomeen: eerst zijn we voor iets, maar willen alleen marginale ideologen het hebben. Daarna subsidiëren we het, zodat alleen de rijken het kunnen kopen, en als de middenklasse aan beurt is, is het geld op en komen er praktische bezwaren. Dan zijn we een tijdje weer tegen, tot het product goedkoper wordt. En dan komt er vanzelf een tsunami aan elektrische auto’s, windmolens, ledlampen enzovoort over ons heen gespoeld. Het voelt eerst wat onwennig, maar al gauw zijn we blij met de nieuwe werkelijkheid. Ik heb het gezien in Nederland, maar ook in vele andere landen. We verschillen heus niet zo van elkaar.
Dat geheen-en-weer van de overheid hebben we als gewone burger zó vaak zien gebeuren, dat het ons vertrouwen in de overheid uitholt. Wie heeft er geen bloedhekel aan het geritsel in de gangen van de macht? Waar een kleine groep voordeeltjes regelt waar we nog jaren spijt over gaan hebben. Denk aan de banken in 2009. U hoort me echter niet zeggen dat we dat lobbyen dan maar moeten afschaffen. Immers, een club als Techniek Nederland is bij uitstek bekwaam om met haar expertise de overheid te adviseren over de veranderingen die op ons vakgebied plaatsvinden en te helpen bij het zoeken naar goede oplossingen waar er structurele problemen opduiken. Ik mag alleen hopen dat we niet verblind worden door de verzoekingen van kortetermijn-succesjes. De geschiedenis leert ons dat die succesjes later duur betaald worden, helaas vaak ook door iemand anders.
Dirk Follet bedenkt en realiseert gebouwen die de schijn hooghouden dat de wereld eenvoudig is.
Reageren?
X @dirkfollet
vvplus@follet.nl