VV02 Omslag 600
Januari 2019

Wat gaat een comfortabel binnenklimaat ons kosten?

Column Yuri Pelser

Yuri Pelser

De weilanden van werelderfgoed de Beemster, waar ik naast woon, kleurden dit weekend wit. Helaas blijft het niet lang wit en kan ik van slechts één wandeling door ons winterse landschap genieten. Uit de schoorstenen van de stolpboerderijen zie ik de rookpluimen van cv-ketels ronddwarrelen. Een beeld dat de komende jaren minder te zien zal zijn. Tenminste, als de bewoners van deze karakteristieke grote gebouwen de investering voor alternatieve duurzame warmtebronnen op kunnen brengen.

Wij zijn gewend aan huizen en kantoren die ‘s morgensvroeg snel met aardgas lekker warm zijn gestookt. Afgelopen zomer was ik in Zuid-Afrika waar het winter was. Daar zijn mensen eraan gewend dat het in de winter gewoon wat kouder is in huis. Ze bouwen niet tegen de kou, maar stoken de openhaard wat harder en trekken ook in huis dikkere kleding aan. Het bracht mij terug naar een herinnering aan vroeger bij mijn ouders thuis. De ijsbloemen stonden daar in de winter aan de binnenkant op de ramen en ook zij hadden een openhaard. Omgaan met de kou was toen heel gewoon voor mij. Tegenwoordig helpt Win Hof ‘the Iceman’ met zijn trainingen ons te ervaren wat kou ook alweer is en hoe je er mee om kunt gaan.
Het genot van een comfortabel en gezond binnenklimaat is voor ons zo gewoon geworden dat we er niet te vaak bij stil staan wat deze luxe ons kost. Wereldwijde klimaatverandering en aardbevingen in Groningen? Ja ook die worden deels veroorzaakt door onze comfortabele levensstijll. Maar dat zijn niet de kosten waar ik het nu over heb.
Bent u ook zo geschrokken van de verhoging van uw energierekening? Moet uw bedrijf verplicht investeren in energiebesparende maatregelen? Heeft u al eens een woningscan uit laten voeren om te onderzoeken welke maatregelen u allemaal kunt nemen om van het gas af te gaan of energieneutraal te kunnen wonen?
Het kost ons en onze klanten tijd en moeite om ons voor te stellen dat deze kosten opwegen tegen de nadelen van niets doen. We zijn er met elkaar nog niet aan gewend dat het er tegenwoordig ‘gewoon’ bij hoort. Even een ‘energiebespaarlening’ afsluiten, de specialisten op het gebied van duurzaam wonen een kleine week over de vloer en uw gezonde comfortabele woning of bedrijf is weer helemaal klaar voor een duurzame toekomst.
Hoe sneller we starten, hoe eerder het gewoon is.

Yuri Pelser werkt onder de naam Tendereffect aan duurzame relaties in de bouw en is eigenaar van Y Productions training & Klankbord coaching.

Reageren?
info@yproductions.nl
Twitter @klankbord