VV0424 cover 600
29 april 2024

Schiphol hergebruikt 1.050 LED baanlampen bij onderhoud Kaagbaan

led refurbisched

Heijmans heeft bij de onlangs afgeronde renovatie van de Kaagbaan de LED baanlampen die uit de baan zijn gehaald laten reviseren door vaste lampenleverancier, ADB Safegate, en weer teruggeplaatst in de baan. In totaal zijn er in 4 weken 1.050 baanlampen gereviseerd en teruggeplaatst.

‘Op Schiphol willen we niet zomaar iets weggooien. We willen tijdens bouw- en onderhoudswerkzaamheden bestaand materiaal zoveel mogelijk hergebruiken.’ Dat zegt Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure. ’In 2030 willen we een luchthaven zijn zonder restafval. We zijn blij dat Heijmans met ons meedenkt op het gebied van circulariteit en daar met de recycling van de baanlampen concreet invulling aan geeft.’ Heijmans is op Schiphol verantwoordelijk voor alle beheer- en onderhoudsactiviteiten van de civieltechnische Schiphol-assets, zoals het onderhouden van de start- en landingsbanen en alle omliggende rij- en taxibanen waar vliegtuigen overheen rijden. Ook de hemelwaterafvoer, de baanlampen en het gras tussen de banen en de dienstwegen in uitstekende conditie houden, behoort tot de taken.

Ontstaan gereviseerde baanlamp

De vervanging van de baanlampen is onderdeel van het groot onderhoud aan de start- en landingsbanen dat plaatsvond tussen 18 februari en 25 april. Daar komt altijd veel bij kijken, van nieuwe asfaltverharding en beton tot waterleidingen en elektriciteitskabels. Bij eerdere renovaties werden al eens hallogeen lampen hergebruikt. Het initiatief om nu ook LED baanlampen terug te plaatsen komt van ontwerpleider Michiel Koster van Heijmans. Uit onderzoek bleek dat de kosten voor het opknappen van de Ledlampen en opnieuw certificeren net zo hoog waren als voor het aanschaffen van nieuwe baanlampen. Zeker toen refurbishen in de praktijk zelfs 25 tot 30 procent goedkoper bleek te zijn, was de keuze snel gemaakt.

Lees ook: