VV02 Omslag 600
December 2019

Ventilatiespecialist krijgt slim gebouw

Opvallend

Opvallend dec 2019

Duco uit Veurne, de Belgische ventilatie- en zonweringspecialist, is door sterke groei uit zijn jasje gegroeid. Afgelopen zomer startte het bedrijf de grootschalige uitbreiding tot een hypermodern complex met 7.500 m2 kantoorruimte dat met recht een slim gebouw mag heten. Het is niet alleen energieneutraal, maar krijgt ook een slim systeem voor, natuurlijk, ventilatie en buitenzonwering.

Duco, opgericht in 1991, is een rap groeiende onderneming die vanaf de huidige locatie langs de E40 Oostende richting Calais, moderne ventilatie- en zonweringsystemen op de markt brengt. Zonaal geregelde afvoer van vervuilde lucht, vocht en kooldioxide gebeurt op een natuurlijke manier via een gepatenteerd regelkleppensysteem dat de gebruikers via een aanraakscherm in de woning of op afstand kunnen bedienen en instellen (al of niet automatisch). Het op- of neerlaten van de zonwering vindt op een soortgelijke wijze plaats. Volgens de Belgische fabrikant levert de combinatie van het ventilatiesysteem met domotica veel comfort tegen minder energie op. Blijkbaar heeft de onderneming er succes mee: de laatste 4 jaar steeg de omzet met meer dan 100 procent en heeft Duco ruim honderdtwintig nieuwe werknemers aangenomen. Tegelijkertijd werd hun meer dan 100.000 m2 productielocatie langs de snelweg E40 in hoog tempo volgebouwd, onder meer met een nieuw logistiek centrum en een volautomatische poederlakkerij. De benodigde energie betrekt Duco uit een eigen zonnedak dat tot 6.015 pv-panelen werd verdubbeld en hun gehele site qua elektriciteitsverbruik tegenwoordig ook energieneutraal maakt.

Blikvanger

Duco zou geen echter Duco zijn als het bedrijf in het nieuwe complex niet de laatste eigen vindingen op gebied van natuurlijke ventilatie en koeling zou toepassen. Net als bij Duco Sun Control aan de Brugsesteenweg, pakweg een halve kilometer noordelijker, werd voor het nieuwe kantoorpand het in Vlaanderen bekende Architectenbureau Govaert&Vanhoutte in de arm genomen. De blikvanger van het pand is een structurele buitenzonwering met speciaal ontworpen rechthoekige lamellen die voor een aangenaam werkklimaat en een maximale daglichttoetreding zorgen. Aan de andere kant sluiten deze lamellen de kans op oververhitting in de steeds warmere zomermaanden uit.

Opvallend dec 2019 2

Natuurlijk koelen en verwarmen

Achter de zwarte, strakke architectuur met het groene bedrijfslogo gaat een ingenieus systeem van betonkernactivering voor verwarming en koeling schuil. Beton heeft van nature een erg dichte massa. Dat wordt geactiveerd door de massa op strategische momenten thermische energie te laten opslaan of afgeven. Het werkt in feite hetzelfde als bij kerken of kathedralen die tijdens hete zomers altijd comfortabel koel zijn terwijl het er ’s winters nooit werkelijk koud wordt. De activering gebeurt onder meer met water dat door leidingen stroomt die tijdens de bouw in het beton zijn gestort. Gecontroleerd gebruik van water bij gematigde temperaturen is niet alleen erg goedkoop, maar reduceert ook de kosten voor verwarmen en koelen. Dergelijke betonkernactivering maakt van de nieuwe infrastructuur echter nog geen slim gebouw. Dat doet de combinatie met Duco’s systeem van vraaggestuurde natuurlijke ventilatie en intensieve nachtventilatie. Door ’s nachts gebruik te maken van lagere temperaturen, is het energiegebruik vrijwel te verwaarlozen. De koudere nachtlucht komt het gebouw binnen via geluidsdempende ventilatieroosters die Duco in de eigen fabriek heeft gemaakt en wordt vervolgens opgeslagen in kale betonelementen. Op die manier kan het bedrijf het opwarmingsproces in het complex over de hele dag nauwkeurig begeleiden. Overdag slaat een ventilatiesysteem aan op basis van informatie uit sensoren over CO2 en luchtvochtigheid, zodat de werknemer altijd voldoende, gezonde buitenlucht krijgt.

Gezondheid centraal

De nieuwe infrastructuur van Duco in Veurne is een mooi voorbeeld van hoe een gebouw weer zijn natuurlijke, meest slimme vorm terugkrijgt, namelijk dankzij een combinatie van duurzame ventilatie, duurzame verwarming en koeling en een esthetisch verantwoorde zonwering die bestand is tegen weersinvloeden, vandalisme en ongedierte. De inzet van energieverslindende airco’s, hoe efficiënt die ook mogen zijn, en zwaar doorgevoerde ict-toepassingen worden daarmee voorkomen. Bij zowel de productrange van Duco als bij hun vernieuwde en uitgebreide complex fungeert ict slechts als (kleine) ondersteuning en niet meer dan dat. Gezondheid staat centraal. In 2021 hoopt Duco zijn dertigste verjaardag te kunnen vieren in een gloednieuw kantoor dat nog met ergonomische kantoorruimtes en een fitnesszaal wordt uitgebreid.

Tekst: Tseard Zoethout, freelance journalist.
Fotografie: Industrie

Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief.