VV03 cover 600
15 februari 2019

100.000 huurwoningen energieneutraal en lagere woonlasten

urgenda-fotoBirgitta Westgren, plaatsvervangend DG Klimaat en Energie ontvangt plan CO2 reductie woningcorporaties en Urgenda

Enkele maanden geleden won Urgenda de rechtzaak tegen de staat om een 25 % reductie van de CO2-uitstoot in 2020 (t.o.v. 1990) af te dwingen. De overheid moet daarvoor nog een “gat” dichten van 9 Megaton (Mton). Vandaag presenteerden 170 woningcorporaties en Urgenda maatregel 1 van 40 concrete kleine maatregelen om de doelstelling alsnog te halen.

Tijdens een persconferentie presenteerden de partijen vandaag het plan om 100.000 huurwoningen te verduurzamen en huurders direct te helpen aan een substantieel lagere energierekening.

Verhuurdersheffing inzetten

Dat is mogelijk door het inzetten van de verhuurderheffing. Daarmee kan worden geïnvesteerd om de woningen (bijna) energie-neutraal te maken, waardoor energierekening daalt met 80 tot 100%. Daarmee creëren de partijen naar zeggen het draagvlak de regering naar op zoek is. Ook als de huur iets omhoog gaat na aanpassing van de woning, houdt de bewoner er vanaf maand 1 geld over. Voor de overheid betekent het dat er ruim 0,2 Mton CO2 wordt bespaard wordt.

Investeringsruimte

Het kabinet heft deze belasting sinds 2013 en haalt daarmee dit jaar 1,7 miljard euro binnen en volgend jaar waarschijnlijk zelfs 2 miljard. ‘Dat geld komt van mensen met de kleinste portemonnee en vloeit zo naar de Haagse schatkist, terwijl je deze mensen ook een energieneutraal huis kan geven. En als je daarmee ook de Staat helpt om aan het vonnis van de klimaatzaak te voldoen, dan zou ik de 'tijdelijke' huurdersbelasting meteen afschaffen’, aldus Marjan Minnesma, directeur Urgenda.

Urgendavonnis

Urgenda zal het kabinet de komende maanden met vele partners een lijst geven met nog eens 39 concrete maatregelen waarmee ze de extra 9 Mton, die ze volgens eigen zeggen nog moet dichten, kunnen halen. In 1990 was de uitstoot van broeikasgassen 221 Mton. Dat moet terug met 25% in 2020 naar 166 Mton. Vorig jaar was het nog slechts 13% lager, namelijk 193 Mton. Toch denkt de overheid met het huidige beleid op 21% uit te komen in 2020 en ziet dus nog een gat van maar 9 Mton.