VV0424 cover 600
15 mei 2024

Brancheplan Verpakkingen levert tastbare resultaten op

verpakkingen webklein

In de installatiebranche wordt een steeds groter deel van de verpakkingen gerecycled. Van de plastic verpakkingen wordt 82% van de plastic verpakkingen ingezameld voor recycling. Bij kartonnen verpakkingen is dat zelfs 93%. Ook plakt de branche inmiddels 30% minder stickers op verpakkingen en heeft 89% van het gebruikte karton het duurzame FSC/PEFC-label.

De resultaten werden bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van deelnemers aan het Brancheplan Verpakkingen. Dat is een initiatief dat twee jaar geleden is gestart door Techniek Nederland en de Federatie Elektrotechniek (FEDET) met deelnemers vanuit de keten.

Onderdeel van contract

Het streven naar minder verpakkingen is – zo blijkt uit de tussenrapportage - steeds vaker onderdeel van de contracten tussen leveranciers en afnemers. Op dit moment heeft al 38% van de deelnemende bedrijven speciale duurzaamheidscriteria voor verpakkingen opgenomen in de raamcontracten met grote leveranciers. 47% van de leverende partijen geeft aan deze duurzaamheidscriteria te hebben ontvangen. De duurzaamheidscriteria zijn ontwikkeld vanuit het Brancheplan. 20% van de deelnemende bedrijven heeft al een plan om verpakkingen te verminderen, te verduurzamen en hoogwaardig te hergebruiken, 56% van de deelnemers is bezig om zo’n plan op te stellen.

De hele keten komt in beweging

Algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland is enthousiast over de geboekte resultaten: ‘De hele keten komt in beweging en dat is ook nodig om onze doelstellingen te realiseren. We begonnen twee jaar geleden met tien deelnemers, nu doen al 74 installatiebedrijven, groothandels en fabrikanten mee aan het Brancheplan.’

Momentum

Projectmanager Sebastiaan Scheers van Fedet spreekt over ”het momentum”. ‘Het aantal fabrikanten dat deelneemt groeit hard. Het mes snijdt aan twee kanten. Dankzij minder verpakkingsmateriaal ontzien we het milieu én gaan de logistieke kosten omlaag.’ Laurens de Vrijer, programmamanager Circulariteit bij Techniek Nederland, ziet dat er mooie stappen gezet zijn, maar constateert óók dat er nog een tandje bij moet. ‘Niet alle doelen zijn al in zicht. De komende tijd moeten we ons vooral concentreren op het verminderen van plastic verpakkingen. Dat blijkt lastiger dan we hadden gedacht.’

video brancheplan verpakkingen

Brancheplan Verpakkingen

De technieksector lanceerde het Brancheplan Verpakkingen in maart 2022. Doel van het plan is om 20% minder plastic en kartonnen verpakkingen te gebruiken in 2025. Bovendien wil de branche dat de verpakkingen die dan nog worden gebruikt, volledig recyclebaar zijn. Het Brancheplan richt zich op het verduurzamen en verminderen van verpakkingen én op het hoogwaardig hergebruiken van verpakkingsmaterialen. Techniek Nederland en FEDET voeren het plan uit samen met een stuurgroep, bedrijven in de keten en in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Kijk hier voor een videoverslag van je jaarbijeenkomst van het Brancheplan Verpakkingen