VV05 Omslag 600
15 juli 2025

Grijswaterrecycling bespaart aanzienlijk meer drinkwater dan regenwateropvang

UV01013

Het was droog afgelopen voorjaar. Regenwatertanks stonden daarom vaak leeg. Arthur Valkieser, CEO/CTO van Hydraloop pleit daarom voor een op een snelle adoptie van grijswaterrecycling. De ontwikkelaar van decentrale waterrecyclesystemen baseert zich op onderzoek, uitgevoerd met de Circular Water Comparison Tool (gevalideerd door het Centre of Expertise Water Technology) en neerslaggegevens van De Bilt van 1 januari tot en met 14 mei 2025.

Het onderzoek toont aan dat grijswaterrecycling significant meer drinkwater bespaart dan regenwateropvang. In een simulatie over 134 dagen met twee woningtypen – een rijwoning met 60 m² dak en een 3.000 liter regenwatertank en een twee-onder-een-kapwoning met 80 m² dak en een 5.000 liter regenwatertank, beide met vier bewoners – werden de volgende resultaten behaald.
De rijwoning had een regenwatertank die 80 dagen leeg stond en bespaarde 7.961 liter drinkwater (12,4%), de twee-onder-een-kapwoning had een tank die 62 dagen leeg stond en bespaarde 12.241 liter (19%). Het Hydraloop grijswatersysteem voor beide woningtypen bleef 100% functioneel tijdens de droogte en bespaarde 22.240 liter water (35%). Grijswaterrecycling leverde daarmee tot 179% meer drinkwaterbesparing op in de rijwoning (22.240 versus 7.961 liter) en 82% meer in de twee-onder-een-kapwoning (22.240 versus 12.241 liter).

output

Eenvoudig te integreren in nieuwbouw en renovatie

Grijswaterrecycling is eenvoudig en tegen lage kosten te integreren in nieuwbouw en renovatie, en circulaire douches zijn eenvoudig te integreren in bestaande woningen. De Rekenkamer noemt in het rapport ‘Drinkwater onder druk’ grijswaterrecycling veelbelovend, maar wijst op wetgevingsvertraging en uit - volgens Valkieser onterecht - zorgen over volksgezondheid. ‘Er is voldoende bewijs uit onderzoek waaruit blijkt dat deze technologieën veilig en effectief zijn. We moeten nu knopen doorhakken om de doelstelling van 100 liter/persoon/dag in 2035 te halen en de bouwopgave van 900.000 woningen te kunnen bouwen in de komende 10 jaar’, aldus Valkieser.

Hoe werkt grijswaterrecycling?

Hydraloop is een systeem voor grijswaterrecycling dat water uit douches, baden, wasmachines en soms condenswater van airco's en warmtepompen opvangt, reinigt en hergebruikt voor minder kritische toepassingen zoals toiletspoeling, wasmachine, tuinberegening en het bijvullen van zwembaden. Het systeem maakt gebruik van een combinatie van zes duurzame methoden, waaronder bezinking, flotatie, luchtbellenafscheiding, een bioreactor en UV-desinfectie, om het water te zuiveren zonder het gebruik van filters, membranen of chemicaliën.

Lees het artikel 'Wassen, spoelen en sproeien met gerecycled water'