VV0424 cover 600
26 oktober 2023

Herontwikkeling jaren 80 kantoor ABN AMRO

BAM en Bosman pakken de technische installaties aan

BBC

De technische dienstverleners Bosman en BAM Bouw en Techniek slaan de handen ineen bij de herontwikkeling van de 100.000 m2 grote thuisbasis van ABN AMRO in Amsterdam Zuidoost. Als Bosman-BAM combinatie (BBC) zullen de twee installatiebedrijven gezamenlijk bijdragen aan de technische installaties bij de herontwikkeling van het bankgebouw dat in 2027 een Breaam Excellent certificering zal moeten krijgen.

Bij de herontwikkeling wordt gebruik gemaakt van verschillende technologieën om de energetische efficiëntie van het gebouw te vergroten. Zo krijgt het gebouw ‘slimme plafonds’, die zijn voorzien van ledverlichting, warmteregulering en sensoren die het binnenklimaat en de bezetting meten. Op het dak en de gevel van het complex komt 10.500 m2 aan zonnepanelen om zoveel mogelijk te voorzien in de resterende energievraag.

Above en beyond

Arjo van Geffen, algemeen directeur Bosman had direct een goed gevoel over de samenwerking met BAM. ‘We voelen elkaar naadloos aan. Met deze samenwerking bundelen we echt onze kennis en sterke kanten. Het is niet zo dat de ene partner deze techniek levert en de andere partner dat, we doen het echt samen. Het gevoel met BAM Bouw en Techniek was direct goed en we voelen elkaar naadloos aan.’ Daarnaast zien beide bedrijven volgens Van Geffen mogelijkheden om van elkaar te leren en samen een resultaat te leveren dat ‘above en beyond’ gaat, zoals hij het uitdrukt.

Samenwerking vanaf tenderfase

Ook Rick van Haren, projectdirecteur BAM Bouw en Techniek noemt de samenwerking vanaf het eerste moment constructief en prettig. ‘Gedurende de tenderfase heeft het tenderteam van Bosman veel expertise ingebracht op het gebied van SMART Buildings en beproefde installatieconcepten. Dit gecombineerd met onze kennis en kunde op het gebied van planontwikkeling stelde ons in staat een concurrerende aanbieding te doen. Wat daarbij ook heel erg hielp was dat de medewerkers die het project straks moeten realiseren ook al in de aanbestedingsfase meekeken.’

Paris proof

Het bankantoor uit de jaren 80 zal worden herontwikkeld tot een Paris Proof gebouw en op een circulaire manier gerenoveerd en ingericht. De oorspronkelijke architect, Broekbakema, en vastgoedontwikkelaar Edge zijn nauw betrokken bij het herontwerp. Circa 70.000 m2 van het pand wordt hergebruikt. Veel van de materialen die bij de sloop vrijkomen, krijgen een nieuwe bestemming. Het nieuwe ABN AMRO kantoor wordt in gebruik genomen in 2027.