VV08 cover 600
24 oktober 2024

Het Klimaatdoel 2030 raakt uit zicht

Flink veel chagrijn na presentatie Klimaat- en Energieverkenning van PBL

PBL-webKabinet zou thuisaccu's en warmtepompen veel meer moeten stimuleren om klimaatdoelstelling te halen

Het is heel erg onwaarschijnlijk dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 haalt. Met het huidige uitgewerkte beleid (vastgesteld en voorgenomen) liggen we op koers voor een broeikasgasemissiereductie van slechts 44 tot 52 procent in 2030 ten opzichte van 1990.

Dat is de vernietigende conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de jaarlijkse Klimaat-en Energieverkenning (KEV) die het op 24 oktober publiceerde. In de verkenning schetst het PBL hoe de broeikasgasemissies en het energiesysteem in Nederland zich ontwikkelen. Ook is het door het kabinet Schoof geagendeerde beleid doorgerekend. Ook die voegen daar netto weinig aan toe: 45 tot 52 procent reductie. Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert kan het doel dichterbij brengen.

24 megaton extra uitstootreductie

Om de 55 procent emissiereductie in 2030 te halen is volgens het Planbureau nog 24 megaton extra uitstootreductie nodig. De tegenvaller is deels te wijten aan tegenslagen in de uitvoering, zoals vertraging van windparken op zee en stagnatie bij de productie van groene waterstof. Maar ook politieke keuzes in het afgelopen jaar zorgen volgens het PBL voor minder verwachte emissiereductie.

Groene krimp

Techniek Nederland vraagt zich af hoe verantwoordelijk minister Hermans van Klimaat en Groene Groei de groene krimp kan ombuigen naar groene groei. De Klimaat- en energieverkenning laat volgens voorzitter Doekle Terpstra zien dat er nog heel wat moet gebeuren om de klimaatdoelen, die zijn vastgelegd in de Klimaatwet, te halen. 'Van ambitieus klimaatbeleid is helaas niets te merken. En van groene groei ook niet. Integendeel. De salderingsregeling en de verplichting om bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te installeren, zijn geschrapt. De subsidie voor hybride warmtepompen gaat vanaf 1 januari 2025 omlaag. Het kabinet doet dus niet méér, maar juist minder. De KEV 2024 onderstreept nog eens dat we dat we op de verkeerde weg zitten.'

Negatieve impact op energietransitie

Eerder dit najaar had Terpstra er nog vertrouwen in dat Sophie Hermans als ambitieuze minister van Klimaat en Groene Groei een krachtig beleid zou gaan voeren. Ondertussen is de brancheorganisatie tot de conclusie gekomen dat de uitgezette koers na Prinsjesdag een grote negatieve impact heeft op de verkoop van warmtepompen en zonnepanelen groot is. Terpstra nu: ‘We verwachten van het kabinet creatieve maatregelen om het eigen gebruik van duurzaam opgewekte energie te stimuleren. Denk aan zonnestroomboilers, warmtepompen, thuisbatterijen en de accu van de elektrische auto. Techniek Nederland wil graag meedenken en meedoen om de energietransitie weer op koers te krijgen.’

Lees ook: