8 junli 2025
Hoeveel last hebben installateurs van de Amerikaanse importheffingen?
Nederlandse installatiebedrijven doen op relatief kleine schaal zaken met Amerikaanse leveranciers. Toch kunnen prijsstijgingen en leveringsrisico’s via internationale ketens impact hebben. Dat is de conclusie van een verkenning die Management Centrum uitvoerde in opdracht van Techniek Nederland. Vooral onzekerheid bij industriële opdrachtgevers is voor installatiebedrijven wel reden om alert te blijven.
Management Centrum baseert de conclusies op interviews met veertig insiders uit de installatieketen en macro-economische scenarioanalyses van Rabobank en het Centraal Planbureau (CPB). Doel van de verkenning was om inzicht te krijgen in de gevoeligheid voor importheffingen van verschillende segmenten binnen de installatiebranche. Ook werd gekeken naar de keteneffecten van importheffingen, de knelpunten rond prijsdoorberekening en leveringszekerheid, de beschikbaarheid van alternatieve producten en het handelingsperspectief voor bedrijven en de branche.
Vijf tips voor installateurs als Amerikaanse importtarieven stijgen
- Volg de markt en wees alert op risico’s.
- Verhoog op tijd je tarieven. Wacht dus niet tot het te laat is, maar zorg dat jouw prijzen aansluiten bij de realiteit van morgen – niet die van gisteren. Houd contractueel ruimte voor prijsherziening.
- Denk na over leverancierskeuze en voorraadstrategie.
- Blijf in gesprek met opdrachtgevers.
- Kijk verder dan de prijs – kies een betrouwbare partner.
Onzekere tijden vragen om een goede voorbereiding
Op korte termijn lijken de importheffingen niet voor grote prijsstijgingen te zorgen. Toch wijzen analyses van Rabobank en CPB op een verhoogd risico op inflatie en economische schade bij verdere escalatie van handelsconflicten. Installatiebedrijven doen er volgens Techniek Nederland voorzitter Mark Harbers goed aan in kaart te brengen waar ze afhankelijk zijn van leveranciers. Daarnaast is het verstandig contractuele afspraken onder de loep te nemen en in gesprek te blijven met leveranciers. Harbers: ‘Als brancheorganisatie kunnen we geopolitieke risico’s niet wegnemen. Wel kunnen we er voor zorgen dat onze bedrijven weerbaar en wendbaar blijven. Deze verkenning helpt ons om nú de juiste vragen te stellen en straks niet verrast te worden.’
Belangrijkste bevindingen van Managementcentrum
- Het directe effect op de prijzen is beperkt.
Installateurs zien op dit moment geen prijsstijgingen door Amerikaanse heffingen. De meeste materialen komen uit Europa of Azië en Amerikaanse merken produceren vaak buiten de VS.
- Klantgedrag zorgt voor een indirecte impact.
Geopolitieke spanningen zorgen voor strategische heroriëntatie. Vooral industriële opdrachtgevers – zoals in de farmacie en hightech – stellen investeringen uit.
- Prijsverhogingen worden (nog) geaccepteerd.
De markt heeft zich aangepast aan hogere prijzen, maar het draagvlak lijkt af te nemen. Installateurs vragen zich af hoe lang dit nog houdbaar is.
- Er zijn alternatieven beschikbaar.
Voor vrijwel alle Amerikaanse merken zijn Europese alternatieven voorhanden. Groothandels geven aan nauwelijks afhankelijk te zijn van Amerikaanse import. Alleen bij vendor lock-ins (waarbij een bedrijf sterk afhankelijk is van één leverancier) kan overstappen lastig zijn.
- Contractuele borging verschilt per segment.
In 80% van de projectcontracten zijn prijsveranderingen door korte looptijden of indexatie op te vangen. Bij onderhoudscontracten is de flexibiliteit beperkter.