VV05 cover 600
28 juni 2023

Kabinet opent één herkenbaar overheidsloket voor cybersecurityadvies

basisscan

De weerbaarheid tegen cybercriminaliteit, digitale spionage of sabotage via digitale weg, begint bij individuele organisaties. Door toegenomen en steeds complexere cyberdreigingen uit binnen- en buitenland heeft het kabinet besloten één herkenbaar overheidsloket te openen waar bedrijven terecht kunnen voor passende ondersteuning vanuit de overheid.

Het kabinet heeft besloten om de bestaande cybersecurity rijksoverheidsorganisaties samen te voegen tot één centrale, zichtbare en effectieve nationale cybersecurityorganisatie. In deze organisatie komen het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) het Digital Trust Center (DTC) en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) samen.

Cybercriminelen worden steeds slimmer

Minister Yeşilgöz-Zegerius legt uit waarom het kabinet actie heeft ondernomen op dit dossier. ‘Cybercriminelen en vijandige staten worden steeds slimmer en effectiever in het digitaal stelen van geld en informatie of het saboteren van organisaties en processen die belangrijk zijn voor onze samenleving. Daarom moeten we onze kennis en kunde samenvoegen in één loket om te zorgen dat we deze kwaadwillende een stap voorblijven.’

Herkenbaar loket

Na de integratie kunnen alle organisaties in Nederland terecht bij één herkenbaar loket voor cybersecurityadvies, bijstand bij digitale incidenten en kan de nieuwe cybersecurityorganisatie snel en adequaat reageren op informeren over dreigingen en incidenten op nationaal en sectoraal niveau. De minister van JenV wordt de eigenaar van de vernieuwde organisatie. De organisatie gaat slachtoffers en doelwitten van een cyberaanval waarschuwen en handelingsperspectieven geven aan alle organisaties in Nederland waardoor zij zich beter kunnen weren tegen aanvallers.

Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid

Aan de hand van 25 stellingen kom je erachter hoe jouw onderneming scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Na het invullen van de scan ontvang je een rapport, waarin per basisprincipe wordt weergegeven in hoeverre je de basis op orde hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijg je advies hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Let op dat het rapport slechts een indicatie geeft van de huidige cyberweerbaarheid van jouw onderneming. Het biedt geen garantie dat je onderneming digitaal veilig is.

Klik hier om te starten met basisscan cyberweerbaarheid