VV03 cover 600
13 maart 2024

Keteninitiatief Circopomp breidt uit met HVAC producten

Flamco, IMI Hydronic Engineering en Spirotech sluiten zich aan bij circulair keteninitiatief

Circopomp web inzamelpallet 2024 voorstelling JPG 1600x1600

Na het succesvol inzamelen van oude pompen, breidt Circopomp haar initiatief nu uit naar HVAC producten van de merken Flamco, IMI Hydronic Engineering en Spirotech. Doel: oude HVAC producten een tweede leven geven, waarbij waardevolle materialen niet verloren gaan.

De weg naar een volledig circulair Nederland in 2050 is nog ver weg. Toch nemen steeds meer fabrikanten binnen de installatiebranche hun circulaire verantwoordelijkheid. De jaarlijks stroom van 1 miljoen pompen, 750.000 lucht- en vuilafscheiders, en honderdduizenden vlotterontluchters en afsluiters resulteert in miljoenen kilo's oud HVAC-materiaal op Nederlandse stortplaatsen.

Tweede leven

Circopomp, het circulaire keteninitiatief voor HVAC-techniek, zamelt deze oude producten in, sorteert ze en geeft ze een tweede leven. Dit gebeurt door ze te reviseren indien de producten nog voldoen aan de wet- en regelgeving en de kwaliteitsnormen. Is het product niet in zijn geheel herbruikbaar, dan worden onderdelen hergebruikt of benut als grondstof voor nieuwe producten.
‘Grondstoffen worden schaars en zijn voor bijna alle materialen in onze producten bij uitstek geschikt om te worden hergebruikt’, aldus Diem Kemper, directeur product marketing van Aalberts hydronic flow control, de fabrikant van het merk Flamco dat zich heeft aangesloten bij Circopomp.

Praktische ontzorging

Het keteniniatief maakt het inzamelproces eenvoudig door samen te werken met groothandels, wat heeft geresulteerd in 170 inzamelpunten verspreid over het land. Voor IMI Hydronic Engineering, zo zegt Mounir Kalai, was met name deze praktische ontzorging van het gehele proces een doorslaggevend aspect zich aan te sluiten bij Circopomp. ‘Het inzamelen bij de installateurs en groothandels tot het aanleveren van producten aan onze fabrieken maakt het voor ons als fabrikant makkelijk’, aldus de account manager bij IMI Hydronic Engineering.

‘Door de uitbreiding van Circopomp met HVAC producten, maken we het de monteur in het veld nog eenvoudiger om producten in te leveren’, zegt René van Luijn, business manager bij Spirotech dat zich ook aansloot. ‘Dit vergroot niet alleen de acceptatie en deelname op de werkvloer, maar draagt ook bij aan vergroting van de retourstromen naar onze fabrieken.’

Lees ook:

Circopomp logo 2024 JPG

De keten

Circopomp werd al ondersteund door vooraanstaande pompfabrikanten (Biral, Grundfos, KSB en Wilo), landelijke groothandels (Plieger, Rensa, Solar, Technische Unie en ThermoNoord) en vele nationale en lokale installatiebedrijven. Vanaf heden zijn dus ook  Flamco (Aalberts hydronic flow control), IMI Hydronic Engineering en Spirotech aangesloten. Marco Pastoor, mede oprichter van Circospin, het bedrijf achter Circopomp  is trots om de nieuwe fabrikanten welkom te mogen heten. ‘We kunnen daardoor een grotere impact maken voor de circulaire economie. De verzamel- en sorteerwerkzaamheden worden uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook opgeleid. In een tijd waarin er een schrijnend gebrek is aan technisch personeel schept dit vele mogelijkheden binnen de branche’, aldus Pastoor.