VV05 cover 600
29 mei 2024

Op weg naar een aardgasvrije luchthaven

schiphol

Schiphol en BAM zijn gestart met de grootschalige vervanging van de klimaatsystemen op de E-pier. In plaats van verwarming met ketels op een gasaansluiting komt er een extra elektrische warmtepomp en worden nieuwe luchtbehandelingskasten aangesloten op het bestaande warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem. Het is de eerste stap op weg naar het uiteindelijke doel: alle eigen gebouwen op de luchthaven moeten in 2030 van het aardgas af.

BAM Bouw en Techniek start met de installatie van de nieuwe klimaatinstallaties, voordat de oude installaties en de gasaansluiting worden ontkoppeld. In totaal installeert het bedrijf een extra warmtepomp,17 luchtbehandelingskasten en renoveert het het bestaande warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem, om de E-pier duurzaam te verwarmen en koelen met een geavanceerd luchtsysteem.

Van 290.000 naar nul

De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 m3 aan aardgas. Dat getal moet in 2030 zijn teruggebracht naar 0, zegt Sybren Hahn, de executive director Schiphol Infrastructure. ‘Dat kan alleen door vernieuwing en vervanging van onze bestaande assets.’ Op Schiphol draait een gedeelte van de terminal, de meeste pieren en een aantal kantoren al deels op warmte- en koudeopslagsystemen. Dat is een duurzaam systeem dat energie in de vorm van warmte en koude opslaat in de bodem. De E-pier is een van de eerste pieren die de transitie volledig doormaakt. Het gebruik van warmte- en koudeopslag levert een aanzienlijke winst op in het verminderen van de CO-uitstoot van de luchthaven.

Duurzame samenwerking

De werkzaamheden door BAM Bouw en Techniek zijn onderdeel van een duurzame langdurige samenwerking tussen BAM en Schiphol. BAM beheert, onderhoudt en optimaliseert de bestaande infrastructuur, verbetert het ondergrondse kabel- en leidingwerk met het oog op elektrificatie van de luchthaven. Ook voert BAM het integrale beheer en onderhoud uit aan de installaties en bouwkundige onderdelen van onder andere Terminal 3, Schiphol Plaza, pieren E, F, G, H en M, brandweerposten en parkeergebouwen.