VV03 cover 600
25 juni 2019

Remeha levert wereldprimeur met eerste hr-ketel op waterstof

arthur_van_schayk__l__en_peter_snelArthur van Schayk (links) en Peter Snel naast de waterstofketel

Vandaag is in Rozenburg de eerste pilot gestart waarin een waterstof gestookte hr-ketel van Remeha een appartementencomplex duurzaam zal verwarmen. Met deze pilot wil Remeha kennis en ervaring opdoen waarmee ze straks een substantiële bijdrage kan leveren aan de energietransitie en het terugdringen van CO₂-uitstoot in woningen en kantoren.

Remeha ziet waterstof als dé oplossing voor de langdurige opslag van duurzame energie en een vergaand hergebruik van ons bestaande gasnetwerk. Het project in Rozenburg beslaat de gehele waterstofketen; van duurzame opwekking, transport, de efficiënte omzetting van pure waterstof, tot het schoon verwarmen van de woningen via een waterstofketel waarbij geen CO₂ vrijkomt.

Duurzame waterstof

De elektriciteit waarmee op locatie de waterstof wordt gemaakt, komt van een nabijgelegen windmolen. Via een normale gasleiding wordt de 100% duurzame waterstof getransporteerd naar het nabijgelegen ketelhuis van het appartementencomplex. Daar wordt de waterstof in de waterstofketel verbrandt, om vervolgens de woningen te kunnen verwarmen.

Leeds

In het najaar gaat Remeha/BDR Thermea in het Britse Leeds vierhonderd van deze waterstofketels plaatsen in één project.

remeha-rozenburg

De waterstofketel van Remeha wordt getest in een pilot van Stedin en gemeente Rotterdam die het initiatief hebben genomen om waterstof in gebouwen te testen. Ook Bekaert en Gasterra/DNV hebben in hetzelfde ketelhuis een ketel hangen die op waterstof draait. Op de foto de ketels van de Gasunie (links), Bekaert (midden) en  Remeha (rechts).