VV0424 cover 600
6 mei 2024

Surfen in een badkuip in hartje Rotterdam

RIF010 web

Normaal moet je er een flinke reis voor maken naar een golfrijke overzeese bestemming. Dat hoeft niet meer. Vanaf eind juni stroomt er elke 10 seconden een golf door de 130 meter lange en 21 m brede surfpool in het hartje van Rotterdam. Mobilis is de adviseur en bouwer van deze spectaculaire attractie; installatiebedrijf Hellebrekers zorgt voor de unieke golfinstallatie en de filterinstallatie.

RiF010 is de naam van de badkuip in hartje Rotterdam waar over 2 maanden de surfers gelegenheid hebben om hun kunsten te vertonen. Op dit moment legt bouwbedrijf Mibilis de laatste hand aan de attractie in de bestaande Steigersgracht tussen de Markthal Rotterdam en de Koopgoot in. Vandaag is begonnen met het vullen van de  badkuip die nog voor Hemelvaart helemaal vol zal zijn. De officiële opening van de surfpool is eind juni en op 6 juli wordt de attractie officieel geopend met een internationale surfwedstrijd.

bak-web

Wavepool

De diepe zijde van de wavepool, die vandaag nog een simpele betonnen bak is, is gelegen aan de Grote Markt en vanaf deze zijde worden de golven gemaakt. Verantwoordelijk voor de golfinstallatie is Hellebrekers. Erik Keyl is bedrijfsleider bij het installatiebedrijf dat een grote track record heeft opgebouwd als het gaat om zwembadinstallaties. Het RiF010 project in Rotterdam is wederom een staaltje installatietechniek dat vanaf de opening wereldwijd bekijks zal krijgen. ‘Het project in het centrum van de havenstad is uniek’, vertelt Keyl. ‘Het is de eerste stadssurfpool zonder mechanische delen ín het water. De golven die wij maken voor RiF worden mechanisch opgewekt in de golfinstallatie die staat opgesteld in de 5,5 meter hoge technische ruimte aan het begin van het bassin. Van daaruit worden golven opgewekt tot 1,5 meter hoog.

Kunstmatige riffen

De golven rollen vanaf de Grote Markt richting de Wezenbrug waar ze stranden op het kiezelstrand. De drie door Mobilis aangebrachte kunstmatige riffen op de bodem van de betonnen bak breken de watervloed waardoor de golven ontstaan.  Het bassin loopt van een diepe zijde van 2,7 m naar een ondiepe zijde en loopt uiteindelijk af in een kiezelstrand. Aan het einde van de wavepool ontstaat een lagere golf die voor beginners toegankelijk is.

2 luchtkamers-webTwee van de acht luchtkamers die de golven maken voor RiF010 in Rotterdam

Installaties

De installatie om de golven te produceren is door Hellebrekers speciaal bedacht voor dit project. Keyl: ‘De golfinstallatie in de technische ruimte bestaat uit 8 luchtkamers die door het weghalen van de druk het water in de erachter gelegen golfkamer als het ware opzuigen. In totaal kunnen de luchtkamers per uur 140.000 m3 water per uur aanzuigen. Diezelfde hoeveelheid wordt met grote ventilatoren terug het bassin ingeblazen. Dat gebeurt met 8 luchtkamers die worden aangedreven door 8 motoren van elk 132 kW. De 8 luchtkamers samen hebben een capaciteit van 360.000 m3 lucht per uur. In cycli van 10 seconden stuwen we met deze lucht 180 m3 water het bassin in. Dat zijn bijna 10 duizend golven per dag’, zegt Keyl enthousiast.  

Onderhoudsvriendelijk en altijd open

Het grote voordeel van de seperaat van het bassin opgestelde golfinstallatie is volgens Keyl dat bij een defect of bij onderhoud de surfpool niet gesloten hoeft te worden. ‘Dat is bij de schotten die normaalgesproken worden gebruikt om de golven te maken wél het geval. Hier in Rotterdam zetten we de betreffende luchtkamer en/of motor eenvoudigweg stil. Die kunnen dan worden vervangen of gerepareerd. Dat betekent een gegarandeerde bedrijfszekerheid, want het weghalen van één luchtkamer heeft nauwelijks negatieve invloed op de hoogte van de golven die we kunnen produceren.’

Geen geluidsoverlast

Bij het maken van de plannen stuitte Rif010 dat de wavepool straks gaat exploiteren op veel verzet in de buurt. De eerste plannen dateren al van 2024. Hoeveel lawaai zou dit watergeweld wel niet veroorzaken? Maar ook voor hoeveel (geluids)overlast zou de bouw van deze attractie zorgen in het hartje van Rotterdam? Voor wat betreft het geluid van de installaties kan Keyl de bewoners en bezoekers van de koopgoot geruststellen. ‘Omdat we buiten aan de gevel van de 5 m hoge technische ruimte niet meer geluid mogen produceren dan 67 dB(A) gaat de lucht die wij produceren door speciale geluiddempers, zogenoemde coulissendempers. De omwonenden zullen dus geen last hebben van geluidsoverlast.’

Filterinstallatie

Om het bassin te vullen wordt water gebruikt uit de Rotte. Dat water gaat eerst door de filterinstallatie die door een gesloten filtersysteem (trommelfilter) 600 m3 water per uur kan reinigen voordat het in de betonnen bak wordt toegevoerd. Keyl wil nog iets bijzonders kwijt. ‘Omdat er op de bouwplaats nul ruimte was om de installaties te bouwen zijn alle installaties bij ons in de fabriek gebouwd. Hier in Rotterdam hoefde we de installaties nog slechts aan te sluiten.’

Bouwen in een drukke binnenstad

Dat was geen luxe, want ter plekke was nauwelijks manoeuvreerruimte. Omdat surfpool wordt gebouwd in een dichtbebouwde binnenstad was er nul bouwplaats. Niet voor Hellebrekers maar ook niet voor bouwer Mobilis, een dochteronderneming van TBI. Alle installaties en materialen moesten just-in-time worden aangevoerd en direct verwerkt. Daarnaast moest tijdens de bouw nadrukkelijk rekening houden met de omwonenden. Bijvoorbeeld tijdens het storten van het onderwaterbeton. Gebruikers in de directe omgeving, zoals schoolgaande kinderen, marktbezoekers en kerkgangers in het direct aan het bassin gelegen klooster mochten zo min mogelijk last hebben van bouwgeluid.  

Oude bomen en huizen

En dat waren niet de enige ‘uitdagingen’. Bij het slaan van de damwanden moesten de oude bomen worden ontzien en de funderingspalen die tot 8 m diep de grond insteken moesten scheef (in jargon schoor) in de grond worden geslagen zodat ze niet tegen de bestaande palen van de oude kademuur aankomen. De hele betonnen bak is zo gemaakt dat hij volledig vrij ligt van de oude kademuren van de Steigergracht. Het water kan langs de bak ook nog gewoon verder stromen door de gracht. Er kan zelfs nog een bootje varen. En omdat de woningen soms op minder dan 7 meter van het bassin staan, moest de bouwer tijdens de bouw voortdurend monitoren of er geen ongewenste verzakkingen optraden. Maar alles lijkt gelukt. De bouw is in minder dan een jaar voltooid en binnenkort is Rotterdam een nieuwe toeristische trekpleister rijker.