VV05 cover 600
22 december 2023

Terugverdientijd warmtepomp nadert de 7 jaar

Warmtepomp twee jaar eerder terugverdiend door hogere energiebelasting op gas

slimster

Per 1 januari 2024 stijgt de energiebelasting op gas met elf eurocent per kuub, terwijl het tarief voor elektriciteit juist met twee cent afneemt. De terugverdientijd van een warmtepomp neemt daardoor met gemiddeld 2 jaar af tot net iets boven de 7 jaar. Dat schrijft vergelijkingssite Slimster.nl

De laatste maanden ziet de vergelijkingssite de interesse in warmtepompen gestaag toenemen. Of het nu gaat om een lucht-lucht-, een lucht-water- of een hybride warmtepomp: de terugverdientijd daalt in alle gevallen met iets meer dan twee jaar. Slimster rekende met het meest recente gemiddelde gas- en elektriciteitstarief dat het CBS maandelijks publiceert (1,28 euro per kuub gas en 0,35 per kWh elektra) en paste dat voor 2024 aan op basis van de veranderingen in energiebelasting. Ook hield het rekening met een gemiddeld subsidiebedrag per type warmtepomp.
Waar je bij  een lucht-luchtwarmtepomp dit jaar nog op een terugverdientijd van ruim zeven jaar moest rekenen, gaat het vanaf 2024 nog maar om vijf jaar. Voor de lucht-waterwarmtepomp becijfert Slimster een afname van 9,6 naar 7,6 jaar. Bij de hybride warmtepomp - zonder aanschaf van een nieuwe cv-ketel - zijn de getallen nagenoeg hetzelfde.

Stijging in laatste maanden 2023

Slimster-eigenaar Marco Schuurman ziet ook een andere reden voor de sterk stijgende vraag naar warmtepompen dan de stijgende energiebelasting vanaf 1 januari. ‘Vanaf 2024 krijg je als consument geen subsidie meer op de aanschaf van een warmtepomp met energielabel A+ of lager. Echter, heb je de warmtepomp in 2023 gekocht, maar wordt deze pas in 2024 geplaatst? Dan ontvang je de subsidie nog wél. Dat heeft gezorgd voor een stijging van de vraag in de laatste maanden van 2023.

2026-doel nog niet gehaald

Vanaf 2026 zijn huishoudens die hun cv-ketel willen vervangen verplicht op zijn minst voor een hybride warmtepomp te kiezen. Voorwaarde daarbij is wel dat deze zich binnen zeven jaar moet terugverdienen. Met de energietarieven van 2024 is dat, zoals blijkt uit de berekeningen van Slimster, nog net niet het geval. Met de verhoging van de energiebelasting op aardgas en het verlagen van de belasting op elektra zullen huishoudens wel vaker gaan kiezen voor elektrische verwarmingsopties, zoals warmtepompen.”